Dél-Németországba is eljutott a budapesti eucharisztikus kongresszus híre

Külhoni – 2020. február 27., csütörtök | 11:51

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében február 20–22-én két dél-németországi külhoni magyar misszióba, az eichstätti püspökségre és a müncheni Szent Benedek Házba látogatott Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára, hogy beszámoljon a világesemény előkészületeiről és részvételre buzdítsa a magyar közösségek tagjait.

A NEK főtitkára február 20-án a Cruzadas de Santa María közösség által fenntartott müncheni Szent Benedek Házban egyetemistáknak és szeminaristáknak ismertette a szeptemberi eucharisztikus világkongresszus részleteit.

Február 21-én a München-közeli eichstätti püspökségen Michael Huber püspöki helynök fogadta Fábry Kornélt, hogy a kongresszusra szóló meghívás az eichstätti katolikus egyetem hallgatóihoz is eljuthasson. E találkozókon külön hangsúlyt kaptak a kongresszus programjának német vonatkozásai – többek között, hogy a szeptemberi eseményre Rainer Maria Woelki bíboros, kölni érsek és Johannes Hartl, az augsburgi Imádság Házának alapítója és vezetője is Budapestre látogat majd.

A körút harmadik állomásaként a stuttgarti Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközségbe érkezett a NEK főtitkára, ahol szentmisét mutatott be Tempfli Imre plébánossal együtt. A szentmisét követő előadásában Fábry Kornél kiemelte: az eucharisztikus kongresszus az Eucharisztiában valóságosan köztünk élő Jézussal való találkozásra nyújt lehetőséget, egészen egyedi, különleges módon. A stuttgarti közösséget az egyhetes színes lelki és kulturális programsorozat részleteiről és a regisztráció mikéntjéről is tájékoztatta.

Február 22-én Augsburgban a Szent László Magyar Katolikus Misszió hívei várták a NEK főtitkárát. A látogatása alkalmából szervezett családi nap szentmisével kezdődött, melyen közreműködött az augsburgi magyar katolikus misszió és a müncheni magyar katolikus egyházközség kórusa. Prédikációjában Fábry Kornél atya a Jézussal való találkozás módjairól szólt. Tanúságot tett arról, milyen gyümölcseit tapasztalta egyetemistaként a napi szentáldozásnak; évfolyamtársai csodálkozva kérdezték, mi a titka az arcára kiülő lelki derűnek, belső örömnek. Jézus szavai nyomán – „Ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek” (Jn 6,53) – a szónok arra buzdította a híveket, hogy minél gyakrabban járuljanak szentáldozáshoz, hiszen Jézus nem csak vasárnap akarja nekünk ajándékozni szeretetét, hanem mindennap. Az Eucharisztia kincs számunkra, általa a legbensőségesebb módon egyesülhetünk Jézussal. Olyan örömet és erőt ad, melyet senki és semmi más nem tud pótolni – hangsúlyozta Fábry Kornél. Hozzátette: Jézussal a csendes szentségimádásban is találkozhatunk, ahol ő válaszol kérdéseinkre, és megtapasztalhatjuk szeretetét. Ehhez természetesen az is fontos, hogy hagyjuk őt szóhoz jutni.

A szentmisét követő előadásban a NEK főtitkára a kongresszus előkészületeiről, a program pontos menetéről, helyszíneiről és a meghívott előadókról beszélt. Felhívta a figyelmet a fiataloknak szervezett Forráspont eseményre, a szeptember 19-i családi napra és ministránstalálkozóra. Arról is szólt, hogyan lehet elősegíteni a kongresszus ügyét: szentmisén való gyakori részvétellel, imádsággal, tanúságtevő keresztény élettel, nagykilenced elvégzésével és az esemény hírének terjesztésével.

A program szeretetvendégséggel, majd játékos csapatversennyel folytatódott, melybe korhatár nélkül kapcsolódhattak be a résztvevők.

A stuttgarti magyar katolikus egyházközség hívei és a müncheni szeminaristák már most jelezték részvételüket az 52. Nemzetközi Echarisztikus Kongresszuson.

Szöveg: Taczman Andrea

Fotók: NEK Titkárság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria