Diakónussá szentelték Mokos Jánost Veszprémben

Hazai – 2019. június 13., csütörtök | 9:41

Június 6-án Márfi Gyula érsek a veszprémi Szent Mihály-bazilikában ünnepi szentmise keretében szentelte diakónussá Mokos Jánost, a Boldog Gizella Szeminárium papnövendékét.

A szertartás kezdetén Varga István, a szeminárium rektora felkérte Márfi Gyula veszprémi érseket, hogy szentelje diakónussá az akolitust.

A főpásztor homíliájában a szentelendőhöz szólva kiemelte, hogy a szertartás során a Szentlélek által eltörölhetetlen, már szentségnek mondható kegyelmet kap, amely végigkíséri egész életén. Arra hívta, hogy szolgálata és feladatai teljesítése közben legyen alázatos, és gyakorolja a szeretet szolgálatát. Mokos János ettől kezdve hirdetheti az igét, áldoztathat, keresztelhet, eskethet, temethet – mondta Márfi Gyula érsek. Hangsúlyozta: három nagyon fontos küldetése van hivatásának. Az első, hogy mindig tegyen tanúságot a bűneinkért szenvedett és megigazolásunkért feltámadott Jézusba vetett hitünkről. Tanításaiban beszélni kell a mennyországról is, hiszen mindannyiunk célja, hogy eljussunk oda, ahol a már üdvözült hozzátartozóinkkal együtt dicsőítjük a Szentháromság egy Istent. A harmadik fontos dolog, hogy prófétának is kell lenni, ki kell mondani a fontos, akár kemény dolgokat is, de csakis a szeretet és a Lélek erejével, s buzdítani kell az embereket mindennap. Mindez néha nehéz feladat, amihez kell a Szentlélek kegyelme.

Ezt követően a szentelendő ígéretet tett feladata hűséges vállalásáról, majd a Mindenszentek litániája alatt leborult a földre, és a jelen lévő papokkal, hívekkel és rokonokkal együtt imádkozott. A szertartás keretében az érsek a kezét a szentelendő fejére téve mondta el a szentelés legfőbb imádságát: „Küldd el reá a Szentlelket, kérünk, Istenünk, hogy hétszeres kegyelmi ajándékod által a szolgálat hűséges végzésére erőt nyerjen.”

A felszentelt új diakónust beöltöztették liturgikus ruháiba: a stólát a bal válláról a jobb oldalánál megkötötték, és ráadták a dalmatikát. Ezt követően Márfi Gyula érsek átadta szolgálata eszközét, az evangéliumoskönyvet. Először a főpásztor, majd a diakónusok is békecsókot váltottak az újonnan szentelttel.

Felszentelése után már az új diakónus volt a főpásztor segítségére a szentmise bemutatásában.

Forrás és fotó: Veszprémi Főgyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria