Diakónusokat szenteltek Gyulán

Hazai – 2020. január 17., péntek | 14:48

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök diakónussá szentelte Amanso Brendan Chikát, Balogh Ottót, valamint Nnadi Onyedikachi Benjamint, a Szent Gellért Szeminárium 5. évfolyamának növendékeit január 11-én, szombaton a gyulai Nádi Boldogasszony-templomban.

A szegedi Szent Gellért Szeminárium három végzős növendéke, a nigériai születésű Amanso Brendan Chika, honfitársa, Nnadi Onyedikachi Benjamin, valamint Balogh Ottó az áldozópapságra készülve január 11-én életre szóló elköteleződést vállalt Jézus meghívására. A gyulai Nádi Boldogasszony-templomban az ünnepi szentmise során a leendő diakónusokat név szerint mutatták be Kiss-Rigó László püspöknek, ők pedig jelentkeztek az Úr akaratának teljesítésére. Ezután a főpásztor beszédében elmondta: „Aki valóban csatlakozik Jézus Krisztushoz, az győztes. Az igazi győzelem a világ felett a mi hitünk. Azt kívánom, hogy a diakónusi szolgálat alatt még inkább elmélyüljön, fejlődjön, erősödjön a kapcsolat Jézus Krisztussal, és másokat is erre tanítsanak. A szolgálat nem egyfajta első lépcső, ami után jön a papság, azután pedig majd a püspökség. Itt nem a méltóságok szolgálata emelkedik, hiszen a keresztény méltóságnál nagyobb nincs, ezt mindannyian egyformán birtokoljuk, hanem a felelősség, a szolgálat és a kötelesség”.

A beszédet követően a diakónusszentelés lényegi része, az apostolutód kézfeltétele, valamint a felszentelő imádság következett. A szentelési imádság után átadták az új diakónusoknak szolgálatuk liturgikus ruháit: a bal vállról keresztbe kötött stólát, valamint a dalmatikát. A beöltöztetést követően került sor az evangéliumoskönyv átadására, hiszen az újonnan szentelt szerpap elsősorban Isten Igéjének hirdetője lesz a hívek között; feladatát képezi az evangélium ünnepélyes felolvasása, homília mondása, valamint szentmisén kívül a keresztelés, házasságkötés, temetés végzése, továbbá a szeretetszolgálat. A diakónusszentelési mise Nnadi Onyedikachi Benjamin köszönőszavaival és püspöki áldással ért véget.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria