Másodszor szervezték meg a Domonkos Nyári Egyetemet Vasváron

Hazai – 2022. augusztus 9., kedd | 14:14

Augusztus 1. és 4. között rendezték meg a II. Domonkos Nyári Egyetemet Vasváron, Magyarország legrégebbi domonkos kolostorában.

A vasvári domonkos kolostor, amely jelenleg a Domonkos Rendtörténeti Gyűjteménynek és Levéltárnak, valamint zarándokszállásnak is helyet ad, idén második alkalommal fogadta a Domonkos Nyári Egyetem résztvevőit, akik az ország nyugati, keleti és központi részéből érkeztek. Bár jelenleg szerzetesek nem laknak az egykori rendházban, mégis évente több napra megtelik élettel, hiszen olyan fiatalok érkeznek ide, akik nemcsak nyári kikapcsolódásra, hanem lelki feltöltődésre, új barátságokra és mindenekelőtt mély tudásra vágynak a teológia, a filozófia, a természet- és történelemtudomány területéről.

A négynapos program során az előadások színvonalát a meghívott előadók – akik jobbára a domonkos rend tagjai – felkészültsége, szakmai elismertsége garantálta.

Kőrösiné Merkl Hilda irodalomtörténész, a domonkos világi közösség vezetője és Zágorhidi Czigány Balázs történész, múzeumigazgató a program szervezése alatt nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az előadások végén párbeszéd alakuljon ki a hallgatóság és az előadók között, az esetlegesen felmerült kérdések, meglátások megvitatása érdekében. Szintén a szervezést dicséri a témakörök sokszínűsége: a teológiai és filozófiai előadások mellett – amelyek jobbára az Egyház egyik legragyogóbb elméje, a domonkos Aquinói Szent Tamás gondolataiból indultak ki –, bemutatták a rend történetét, többek között a múzeum és a levéltár vezetett bejárásával, továbbá a domonkos lelkiséget, az Élő szó: A magyar domonkosok 800 éve című film vetítésével és a domonkos testvérek tanúságtételével, de a jelenlegi közéleti problémák katolikus megközelítésére is kitértek, például a társadalmi igazságosság, a technikai fejlődés és a teremtésvédelem kérdéseire.

Ahogy a domonkos rend, úgy maga a nyári egyetem sem maradt a kolostor falai között: a program részét képezte a kirándulás, a természetben és Szombathelyen. Szintén a kolostorfalakon kívül rendezték meg az esti programokat: a domonkos jubileumi film vetítésének, Lázár Csaba színművész irodalmi műsorának és Székely János püspök előadásának a kolostor szomszédságában lévő Nagy Gáspár Művelődési Központ adott helyet, megnyitva a kapuit a nyári egyetem résztevői mellett minden érdeklődő számára. Ez szintén szépen szimbolizálja a domonkos felfogást: a szellemi tevékenység nem önmagáért való cél, hanem az igehirdetés eszköze, a megszerzett tudást tovább kell adni a világban.

Forrás és fotó: Domonkosok.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria