Domonkosok a társadalomért – jubileumi évet záró könyvbemutató és konferencia Budapesten

Megszentelt élet – 2017. február 21., kedd | 18:25

Az alapítása 800. évfordulóját ünneplő domonkos rend a héten az emlékévet záró konferencián és könyvbemutatón ismerteti, miként válaszol ma a szerzetesközösség gazdag teológiai hagyománya alapján korunk gazdasági és szociális kérdéseire. Február 21-én tájékoztatták Budapesten a média képviselőit.

Sajtóbeszélgetésre hívták a domonkos nővérek a média képviselőt, hogy a jubileumi évüket záró programok ismertetése mellett közösségépítést kezdeményezzenek azok között, akik fontosnak tartják a rend küldetését.

Két eseményre hívták fel a figyelmet. Február 23-án a Magyar Tudományos Akadémián szervezett könyvbemutatón a polgári gazdaság, február 24-én a Budapesti Corvinus Egyetemen meghirdetett konferencia középpontjában a migráció, a keresztény–iszlám párbeszéd áll – ismertette Deák Hedvig OP, az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának főnöknője a programokat. Az elöljáró elmondta, kiemelt törekvésük volt a jubileumi évben, hogy bemutassák a rend teológiai hagyományát. „A teológia fejlődése ma sem állt meg, a domonkos teológia komoly reneszánszát éli” – mutatott rá.

Ez a teológiai gazdagság Magyarországon kevéssé ismert, ezért a domonkosok együttműködésben a Kairosz Kiadóval elindítottak egy folyamatosan bővülő könyvsorozatot. Ennek legújabb kötete az Értekezések a kereskedelemről avagy a polgári gazdaságról című kiadvány. A könyvet bemutatva Az Adam Smith-i paradigma alternatívája címmel nyilvános vitára invitálnak a Magyar Tudományos Akadémiára. Stefano Zamagni (Bolognai Egyetem) és Paul Dembinski (Frieburgi Egyetem) közgazdászprofesszorok beszélgetésében két gazdasági paradigma, Adam Smithnek, a politikai gazdaságtan atyjának és kortársának, a nápolyi közgazdász Antonio Genovesinek, a civil gazdasági paradigma legfőbb képviselőjének nézetei „mérkőznek” – tájékoztatott Baritz Sarolta Laura OP, a KETEG, (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) képzés vezetője. 

A domonkosok a gyökerekhez való visszatalálást célzó jubileumi év során több alkalommal szerveztek konferenciát, hogy mind történelmi távlatokban, mind a jelenkorban bemutassák a rend tevékenységét. A hagyomány megismertetése mellett arra fókuszálnak, milyen válaszokat adnak ma a domonkosok korunk égető szociális, gazdasági kérdéseire. Február 24-én a Budapesti Corvinus Egyetemen nemzetközi konferenciát szerveznek Domonkosok a társadalomért (OP 800) címmel, melynek előadói a migráción, a keresztény-iszlám integráción, a domonkos politikai hagyományon át a békeépítés és a társadalmi felelősségvállalás kérdéséig széles spektrumban tekintik át a filozófia, a társadalom, a gazdaság és a politika területeit. A konferencián három magyar filozófus mellett nyolc külföldi domonkos szerzetes tart előadást, köztük Richard Finn, Alejandro Crosthwaite és Jean-Jacques Pérennès.

Regisztráció és részletes program: www.op800.hu honlap ismerteti. 

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria