E világra jött közénk – Mozgó betlehem a sopronhorpácsi plébánián

Hazai – 2021. december 3., péntek | 9:00

Lelki kirándulásra hív a sopronhorpácsi betlehem. A tíz négyzetméteres terepasztal több mint százötven figurájából közel ötven mozog. A betlehem a sopronhorpácsi plébánia épületében tekinthető meg advent első vasárnapjától február 2-áig.

A betlehem megépítésének gondolata 2019-ben merült fel komolyabban, amikor az ausztriai Vösendorf betlehemmúzeumának vezetője, Franz Wostalek felajánlotta a segítségét a terepasztal és a hungarocell épületek kivitelezésében.

A terepasztalokra először homokot öntöttek, majd több rétegben modellezős szóróanyaggal alakították ki a kívánt szín- és térhatást.

Az agyagból készült és kézzel felöltöztetett szobrok Olaszországból származnak. A terepasztalon közel ötven mozgó szobrot figyelhetnek meg a látogatók.

A betlehemet szemlélő előtt két helyszín tárul fel. Az első a pásztorok mezeje. A csillagos éjszakában az angyal hirdeti a nyájukat őrző pásztoroknak az Örömhírt. Egy pásztor az angyalra tekint. A sivatagos terület közepén, egy oázisban egy másik pásztor alszik, a lábánál tűz ég és bárány mozog; a figyelmes szemlélődő még az alvó férfi szuszogását is hallhatja. A harmadik pásztor egy beduinsátorban éppen egy bárány bundáját nyírja. A pásztorok elindulnak Betlehem városa felé, valaki furulyázva, más bárányokat terelve. Az úton bárányokat és egy olyan fát is láthatunk, amelynek koronájában madarak mozognak. Több mint kilencven bárányt számolhatunk össze.

Betlehem városának kapujánál fáklyák világítanak, egy koldus kéreget; kicsit balra, a kútnál egy asszony ruhát mos, s egy gyermek a lábát áztatja. Láthatjuk a jászolhoz megérkező és térdre boruló pásztorokat és a kincseiket átadó és hódoló napkeleti bölcseket.

A Szent Családot egy barlangban fedezhetjük fel. Szent József kezében égő lámpás. A szamár meg-megnézi a látogatókat, a tehén füvet eszik. A kis Jézust Mária hol ki-, hol betakarja, megmutatva a pásztoroknak és a bölcseknek a világ Megváltóját. A városban egy az ablakon ki-kinéző asszonyra is felfigyelhetünk, valamint egy pékre, hiszen Betlehem volt az a hely, ahol a Jeruzsálemből útnak induló karavánok utoljára tudtak kenyeret vásárolni.

Minél több időt töltünk el a sopronhorpácsi betlehem mellett, annál jobban feltárulnak előttünk apró, kedves, élethű részletei.

A több mint százötven bábuval kialakított, mozgó betlehem a sopronhorpácsi plébánia épületében tekinthető meg advent első vasárnapjától február 2-áig mindennap 13 és 19 között.

Szöveg és fotó: Kovács Pál plébános

Forrás: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria