Egy brooklyni lelkipásztor a járvány első katolikus pap áldozata Amerikában

Kitekintő – 2020. március 28., szombat | 20:01

A Catholic News Agency híradása szerint a New Yorkban szolgáló Jorge Ortiz-Garay március 27-én este 6 óra körül hunyt el a koronavírus-fertőzés következményeként. A brooklyni plébánia adta közre a szomorú hírt.

Március 24-én vált köztudottá, hogy a brooklyni egyházmegyéhez tartozó Szent Brigitta-plébánia lelkipásztora, Ortiz atya kórházba került és megfigyelés alatt áll, és a hívek imáit kérték gyógyulásáért. Akkor még remélték, hogy meggyógyul, ám március 27-én a plébánia Facebook-oldalán már elhunytát adták hírül.

A Mexikóvárosban született pap a Neokatekumenális Út tagja lett 18 évesen, ott érezte meg a papságra szóló meghívást. Newarkban szentelték pappá 2004-ben, plébániai megbízást kapott, és folytatta munkáját a neokatekumenális közösség keretében is New Jersey-ben és New Yorkban. 2019 óta volt a Szent Brigitta-plébánia papja. Tevékenységei közé tartozott a spanyol anyanyelvű és származású hívek pasztorációja is.

Ő az első amerikai pap áldozata a vírusnak, egy állandó diakónus, John-Sebastian Laird-Hammond OFM március 20-án halt meg a fertőzés következtében. Az Egyesült Államokban eddig több mint 100 ezer ember tesztje lett pozitív, és több mint 1700-an hunytak el a koronavírus-fertőzés következtében. New York államban, amely az USA-ban a fertőzés gócpontja, immár 600-an haltak meg a járvány következtében.

Fordította: Bodó Márta/Romkat.ro

Forrás és fotó: CNA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria