Egy erősebb széltől is összedőlhet a Notre-Dame

Kitekintő – 2019. május 24., péntek | 15:19

Az április 15-i tűzvész olyan károkat okozott a párizsi Notre-Dame-székesegyházban, hogy a katedrális falai egy kisebb szélviharban akár meg is adhatják magukat, mivel az oszlopok és támfalak már nem tudják megfelelően eloszlatni a rájuk nehezedő súlyt.

A Versailles-i Egyetem gépészmérnöke, Paolo Vannucci lemodellezte, hogyan változott meg a Notre-Dame terhelhetősége a tűz miatt. A szakember szerint míg az épület korábban 220 km/órás széllökésekkel is elbírt volna, most a 90 km/óra is problémát jelentene, ezért minél előbb tenni kell valamit.

A felújítást a szerkezet megerősítésével és helyreállításával kell kezdeni, és ez tovább tarthat, mint tervezték. A tető is lényeges elem a szerkezeti biztonság szempontjából, de ezzel csak azt követően lehet foglalkozni, hogy megerősítették, illetve újjáépítették a falakat és a keresztboltozatokat. A tűzben elégett az a huszártorony, amely a falaktól ugyan független szerkezet volt, de súlya szintén szerepet játszott abban, hogy biztosan álljon a katedrális.

Május 10-én a nemzetgyűlés elfogadta a Notre-Dame helyreállításáról szóló törvényjavaslatot, ami május 27-én kerülhet a szenátus elé. Ebben nincs szó a technikai részletekről, csupán annak a bizottságnak a felállításáról, ami levezényli majd a munkálatokat.

Emmanuel Macron elnök a katasztrófa után azt mondta, szerinte öt év alatt sikerül helyreállítani a katedrálist. A rekonstrukcióra építészeti tervpályázatot írtak ki, mivel felvetődött, hogy a tetőt nem az eredeti formájában állítják vissza, hanem valamilyen kortárs megoldással egészítik ki az épületet.

A jelek szerint ennél azonban fontosabb lenne megakadályozni, hogy a Notre-Dame összedőljön.

Mindeközben a törmelék között megtalálták a Notre-Dame kereszthajójának zárókövét díszítő négy aranyozott angyalka egyikét, írja az MTI. André Finot, a székesegyház kommunikációs vezetője május 22-én közölte a hírt. A műalkotás állapota jónak mondható, legalábbis a fej sértetlen a La Tribune de l’Art című művészettörténeti magazin újságírója szerint, aki a boltozat és a gerendázat törmelékei között előző nap rálelt a műtárgyra. Az angyalkaszobor megtalálása révén remélni lehet, hogy a zárókő kerek nyílását díszítő másik három puttó is előkerülhet a még átválogatásra váró törmelékből.

Több hete robot segíti a kutatást és a törmelékhalmok átválogatását; a maradványokat a székesegyház előtti téren egy nagy fehér sátor alá szállították ki. A 19. században Eugene Viollet-le-Duc lebontotta a boltozatot a huszártorony építése miatt, majd visszahelyezte eredeti helyére, megtartva az angyalkákat. Az épület megerősítésének munkálatai folytatódnak. A különböző helyeken dolgozó munkásoknak – jelenleg legfeljebb 130 ember – maszkot kell viselniük az épület belsejében a magas ólomkoncentráció jelentette veszély miatt.

Forrás: ATV, Index, MTI

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria