Egy falatka odaadás – e-üzenetek a nagyböjtben

Hazai – 2014. március 3., hétfő | 16:41

A nagyböjt elsősorban nem a lemondás, hanem az odaadás időszaka. Azért mondok le bármiről is, hogy ezáltal szabadabban adhassam oda magam az Úrnak.

Minél bátrabb böjtöt vállalok, annál jobban megtapasztalom ezt a szabadságot. De a böjtnek mindig lelki fölajánlásnak is lennie kell, különben össze lehetne keverni egy kiadós fogyókúrával. Semmi köze a kettőnek egymáshoz! Ez a szent negyven nap lelki emberré tehet minket. Mit tehetünk azért, hogy ez valóban így legyen? Minden lemondásomat Krisztusnak ajánlom föl. Sosem feledkezem meg arról, hogy mindezt Őérte vállalom.

A nagyböjt lelki tartalmához szeretne segítséget nyújtani a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapja azzal, hogy minden napra apró feladatot tartalmazó üzenetet küldenek. 

Ízelítőnek bemutatnak néhányat, hogy lássuk, mire számíthatunk – olvasható a gorogkatolikus.hu honlapon. A feladat mellé mindig egy rövid mondat is megjelenik, amelyet az adott napon többször is elimádkozhatunk. Ez emlékezetünkben tartja az aznapra szóló napi lelki tennivalót, és még fontosabb, hogy ez a fohász Krisztushoz köti a figyelmünket.

Ezek a napi falatkák nagyböjt minden reggelén megjelennek a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapján. Aki azt szeretné, hogy a telefonján is bekopogjon, az a bojti.gondolatok@gorogkatolikus.hu e-mail címre küldje el telefonszámát, vagy küldjön egy SMS-t a +36 (30) 275 1453-as telefonszámra (legalább egy keresztnév megjelöléssel; nem emelt díjas, katolikus flotta).

Néhány falatka előre:

1. hétfő: Ma reggel – vagy amikor eszembe jut, többször is – segítségül hívom a Szentlelket az egész nagyböjtre: Ki mindeneket betöltesz, jöjj el, és lakozzál mibennünk.

2. kedd: Ma odafigyelek a köszönéseimre. Akivel találkozom, azokhoz az első szavam a békesség átadásának eszköze legyen. Ezeken keresztül próbálom közvetíteni Isten szeretetét, békéjét. Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. (Jn 14,27)

3. szerda: Ma az idősekre figyelek oda, hogy érezzék meg rajtam keresztül Isten szeretetét. Tudom, türelem is kell, de nem felejtem el, hogy egy hosszú élet fáradtsága gyűlt össze bennük. Sokat segíthetek azzal, ha meggyengült testüket kiegészítem a magam erejével. Hiszen azért kaptam, hogy szolgáljak vele. Hisz az Emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon. (Mk 10,45)

4. csütörtök: Ma megpróbálom vinni mások keresztjét. Körbenézek, hogy kinek a számára lehetek én Cirenei Simon. Ezzel Jézus keresztjén könnyítek. Kiegészítem testemben azt, ami Krisztus szenvedéséből hiányzik. (Kol 1,24)

5. péntek: Ma bátor leszek. Sok olyan helyzet van, amelyben meghunyászkodom. Szelídséggel, alázatoskodással leplezem a gyávaságomat. Pedig erre semmi okom. Van egy barátom, aki mindenható. Ezek után aligha van okom bármitől, bárkitől is félni. Akik befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten fiaivá legyenek. (Jn 1,12)

A többi legyen meglepetés! Áldott, szent nagyböjtöt minden kedves testvérünknek!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria