Egy közülünk való szent – Több mint 41 ezren látogatták meg Boldog Carlo Acutis sírját

Kitekintő – 2020. október 27., kedd | 10:00

Több mint 41 ezren látogatták meg Boldog Carlo Acutis sírját az alatt a 19 nap alatt, míg a boldoggá avatást megelőzően kinyitott sír és Acutis jó állapotban megőrződött teste látható volt. Október 10-én Assisiban, a Szent Ferenc-bazilikában tartott szertartás keretében avatták boldoggá Carlo Acutist.

Az assisi egyházmegye által kiadott közlemény szerint naponta átlagosan 2170-en látogatták meg a sírt október 1–19. között, bár szigorú járványügyi előírásokat kellett betartani. Ez idő alatt egy üvegfal mögött látható volt az elhunyt tizenéves csaknem teljes épségben megőrződött, arcán és kezén rekonstruált teste, kortársaihoz hasonló öltözékben: farmerben és Nike sportcipőben. Október 19-én szentmisét celebráltak a sírjánál, majd az üveget márványkővel borították be, ezzel jelezve az ünnepségsorozat végét. Marcello Semeraro püspök, a Szentek Ügyeinek Kongregációja új vezetője volt a szentmise főcelebránsa. 

Domenico Sorrentino, Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino püspöke elmondta, hogy lesz még alkalom, hogy a hívek láthassák az új boldog testét. „A templom nyitva marad a látogatók előtt” – ígérte a főpap, így a híveknek lesz lehetősége a sírnál imádkozni és Carlo Acutis közbenjárását kérni. Hálát adott Istennek a két hét minden kegyelméért, hiszen elképzelhetetlenül gazdag, csodás napokat éltek meg mindazok, akik a boldoggá avatást megelőzően s azt követően személyesen bekapcsolódtak az ünnepségekbe. „Amit átéltünk, valóban a kegyelem kiemelt időszaka volt, ami virágot és gyümölcsöt fog teremni a jövőben. A hívek nagy létszámban való csatlakozása jele annak, hogy Carlo egy közülünk való szent” – tette hozzá.

A Milánóban nevelkedett fiatalember ugyanolyan tizenéves volt, mint kortársai, kicsit talán tehetségesebb az átlagnál: programozást tanult igen fiatalon, emellett nagyon erősen vonzódott az eucharisztikus Jézushoz, bár szülei nem nevelték különösképpen vallásosan, maguk nem lévén templomba járó emberek akkoriban. Carlo a számítógépes tudását arra használta, hogy többek között az eucharisztikus csodákat sokaknak bemutathassa a világhálón. Azt is megosztotta a honlapja látogatóival, hogy meggyőződése szerint „minél gyakrabban vesszük magunkhoz az Eucharisztiát, annál inkább Jézushoz válunk hasonlókká, olyannyira, hogy még a földön megízleljük a mennyet”.

Carlo leukémiában szenvedett és a betegség következtében hunyt el 2006-ban, mindössze 15 évesen; szenvedéseit az Úrnak ajánlotta fel a pápáért és az Egyházért.

„Tanúságtétele azt mutatja korunk fiataljainak, hogy meg lehet az igazi boldogságot találni, ha az ember Istent teszi az első helyre, és őt szolgálja testvéreiben, különösképpen a legkisebbekben” – mondta Ferenc pápa október 11-én a Szent Péter téren, egy nappal Carlo Acutis boldoggá avatása után. A fiatalember sok szempontból illik Ferenc pápa pasztorális irányvonalába, amelyben kiemelt helyet foglalnak el a peremre szorultak, a rászorulók, és ezen embertársak irgalmas, együttérző szolgálata.

A pápa korábban, 2018-ban is emlegette a fiatal Carlót, amikor a fiatalok elé példaként állította. „Christus vivit (Krisztus él)”, mondta, kiemelve, hogy bár a digitális világ hordozza annak veszélyét, hogy aki elmerül benne, üres szórakozásba és önmagába süllyed, de kreativitása és zsenialitása, elkötelezettsége és hite által Carlo Acutis megnyitotta a digitális világ ajtaját a transzcendens tartalmak felé.

Összeállította és fordította: Bodó Márta/Romkat.ro

Forrás: Catholic News Agency, National Catholic Reporter, BBC News

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria