Egy mindössze 12 éves szalézi diák meghódította a Mont Blanc-t

Kitekintő – 2022. augusztus 11., csütörtök | 20:20

Federico Tomasi, a torinói Edoardo Agnelli Nemzetközi Szalézi Intézet tanulója a legfiatalabb olasz, aki feljutott Európa tetejére. A 12 éves fiú június 25-én mászta meg a Mont Blanc-t – számolt be az iskola honlapja alapján a szalézi rend magyar weboldala.

Ennyire fiatal olasz még soha nem ért ilyen magasra: Federico Tomasi nyolcórányi gyaloglás után (éjfélkor indulva a „Francesco Gonella” menedékháztól) Matteo Faletti vezetésével elérte a Mont Blanc 4810 méteres csúcsát, egyben azt a rekordot, amelyre sok felnőtt hegymászó egy életen át vágyik. Ezt június 25-én tette meg az olasz útvonalról, amely a leghosszabb és legfárasztóbb a csúcsra vezető három közül.

A völgybe vezető hosszú ereszkedés a túloldalon, a franciaországi Chamonix-ban végződött, ahol édesapja várta a fiút. Feltették neki azt a kérdést, ami sokakat izgat: „Nem félsz attól, hogy elengeded a gyerekedet a hegyekbe?” „Igaz, hogy sokan kérdezik ezt tőlem, azt gondolva, hogy csak a rekordot szeretnénk hajszolni, de ez nem így van. Igaz, hogy mindig van kockázat a hegymászásban, mint mindenben, amit csinálunk, még az úton való átkelésben is. Bíztunk Matteóban, a Federicót kísérő vezetőben, aki tudja, hogyan kell értékelni az időjárási viszonyokat, és mindig gondosan mérlegeli, hogy a mászás megvalósítható-e.

Federico tudja, hogy mindig eldöntheti, folytatja-e vagy sem:

500 méterrel a csúcs előtt fagyos lett a lába, és megálltak egy bivakban, hogy kicsit megmelegedjen. A vezető megkérdezte tőle: »Mit csináljunk, menjünk vissza?« – ő pedig azt válaszolta: »Egyáltalán ne.«”

Federico nagyon határozott, precíz, pontos, amikor mesél. „Nagyon szeretem az olasz hegymászók történeteit olvasni – mondja –, a kedvenceim Bonatti és Messner, akik őrült bravúrokat hajtottak végre, valamint Carrel, aki elsőként hódította meg a Matterhornt, ahová tavaly én is felmásztam.

Amikor a hegy belép a szívedbe, nehéz onnan eltávolítani, mindig hív.”

Federicót mindenekelőtt az út során tapasztalt nagy hőmérséklet-különbség tette próbára: Courmayeurtől 24°C-ban indult el, de a hegy tetején már -7°C várta, ez bizony 30°C feletti differencia. A mászást egy hónappal előbbre hozták, mert a szakemberek szerint a különösen meleg évre való tekintettel érdemesebb volt minél előbb megtenni. Nem kis kihívást okozott ez, mert a fiúnak az iskola befejezése után nem két hónapnyi, hanem így csak egyhavi edzés állt a rendelkezésére. Federico még a Mont Blanc előtt a legfiatalabb olaszként meghódította a Matterhorn 4478 méteres csúcsát is.

„A hegyek iránti szenvedélyt közvetve én adtam át neki” –fogalmazott az apja. „Együtt mentünk egyszerű sétákra, és már akkor megmutatkozott, hogy gyors és jó lába van a mászáshoz. Mindig többet akart, mindig el akar vinni a legszélsőségesebb via ferratákig. Nagyon határozott karakter, de nagyon csendes típus is, társaságkedvelő, de introvertált is” – jellemzi fiát a büszke édesapa.

Forrás és fotó: agnelli.it/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria