Egyetemi pasztorációs konferenciát tartottak Budapesten

Hazai – 2018. április 8., vasárnap | 15:00

Budapesten tartották a Kárpát-medence magyar nyelvű katolikus egyetemi lelkészei immár 24., évente megrendezett összejövetelüket április 5–6-án. Az idei találkozó célja a közeledő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való előkészület volt.

A fő előadó Fábry Kornél volt, a kongresszus előkészítő bizottságának főtitkára. A huszonöt egyetemi lelkész és munkatársaik – Palánki Ferenc ifjúságért felelős püspök részvételével – áttekintették a teendőket és záró dokumentumot fogalmaztak meg.

A XXIV. Egyetemi Pasztorációs Konferencia Záródokumentuma
(Budapest, 2018. április 5–6.)
Előkészületek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

A közeledő budapesti Eucharisztikus Kongresszus ügye mindannyiunk közös feladata, felelőssége. Ennek jegyében gyűltek össze a Kárpát-medence magyar katolikus egyetemi lelkészei és munkatársaik, hogy az előkészületekről tárgyaljanak. Fábry Kornél, a NEK főtitkára előadása lelkesítő és gondolatébresztő volt. Már az előkészület idején ki kell venniük részüket a teendőkből a katolikus fiataloknak, köztük az egyetemistáknak és a főiskolásoknak.

A kongresszus célja az élő hitről szóló tanúságtétel, ami azt jelenti, hogy kilépünk a láthatatlanságból és szeretnénk megmutatni a világnak a kereszténység, a katolicizmus tudományos, művészeti és kulturális értékeit, mert van mondanivalónk a világ számára! Tudatában vagyunk annak, hogy az oázisok a világban, imádkozó közösségek, élő sejtek, plébániák, lelkészségek, intézmények mind az Eucharisztia körül jönnek létre, belőle táplálkoznak, Jézus Krisztus élő jelenléte a forrásuk és erejük. Tudatosítani szeretnénk a ránk bízottakkal a kongresszus mottóját: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). Ahol csak lehet, örömmel szervezünk egyetemistákkal eucharisztikus napokat, szentségimádást. Igyekszünk azokba a tereinkbe, ahol összejövünk meghívni és „vendégül látni” a missziós keresztet, amely országjáráson van. Bekapcsolódunk a sikeresen folyó adorációs iskola programjaiba. Meghirdetjük az „Úrnapja szombatja” szentségimádási alkalmát és készülünk a ForrásPont szeptember 15-i ifjúsági eucharisztikus eseményére is.

A magyarországi és a határokon túli katolikus egyetemi lelkészségek is igyekeznek mozgósítani a fiataljaikat és rajtuk keresztül az idősebbeket is a 2020-as kongresszuson való részvételre, önkéntesség vállalására, valamint keressük a Budapestre érkezők elhelyezésére alkalmas szálláshelyeket. Mivel minden tanévben vannak elsőáldozásra készülők a köreinkben, azokat majd a kongresszus nagy elsőáldozására irányítjuk.

Az előkészületek lelkészeket, munkatársaikat és egyetemista/főiskolás fiataljainkat is összefogják a közös hitben és a konkrét tettekben. Ebben a szándékban megerősödve folytatjuk szolgálatunkat!

Budapest, 2018. április 6-án

a részt vevő egyetemi lelkészek és munkatársaik

A lelkészek koncelebrált szentmisét mutattak be a budai Magyar Szentek templomában, majd pedig részt vettek a fővárosi egyetemi lelkészség legnagyobb csoportja, az MKK csütörtök esti alkalmán. A konferencia résztvevői Kolozsvártól Pozsonyig Magyarország nagy egyetemi városait képviselték, ahol lelkészségek működnek.

Szöveg: Pákozdi István/Budapesti Egyetemi Lelkészség

Fotó: Gergely Gaby és Takó István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria