Egyéves missziós gyakorlattal kívánja kibővíteni Ferenc pápa a szentszéki diplomaták képzését

Ferenc pápa – 2020. február 17., hétfő | 19:08

Február 17-én, hétfőn tették közzé a Vatikánban Ferenc pápa Joseph Marino prelátushoz, az Egyházi Pápai Akadémia, a szentszéki diplomaták képzésével foglalkozó főiskola elnökéhez írt levelét. A Szentatya azt kérte az akadémiától, hogy a képzési folyamatba illesszenek be egy missziós gyakorlati évet, melyet a jelöltek saját egyházmegyéjükön kívül, a világ más részén töltenek el.

A pápa meggyőződése, hogy ez a tapasztalat hasznos lesz minden fiatal számára, aki papi szolgálatra készül, de főként azoknak, akik a jövőben megbízatást kapnak a diplomáciai képviseletekkel való együttműködésre, és aztán ők maguk is a Szentszék küldöttei lesznek a nemzeteknél és a helyi egyházaknál.

A levélben Ferenc pápa felidézi az Egyházi Pápai Akadémia közösségének 2015 júniusában mondott beszédét: „Küldetésetek, amire meghívást kaptatok, a világ minden részére elvisz benneteket. Európának szüksége van arra, hogy felébredjen; Afrika kiengesztelődésre szomjazik; Latin-Amerika lelki táplálékra éhezik, Észak-Amerika önazonosságának olyan gyökereit keresi, amelyek nem a kirekesztésből erednek; Ázsia és Óceánia számára pedig kihívást jelent, hogy párbeszédet folytasson az ősi kultúrákkal.”

Ferenc pápa kérte, hogy a Szentszék leendő diplomatái tudjanak szembenézni ezekkel a kihívásokkal – a kötelező papi és lelkipásztori képzésen túl –, szerezzenek személyes missziós tapasztalatot saját egyházmegyéjükön kívül, amikor csatlakoznak a missziós egyházak közösségeihez, részt vesznek mindennapi életükben, evangelizáló tevékenységükben.

A Szentatya nyomatékkal felszólította az intézmény elnökét, hogy „valósítsa meg kérését, és bővítse ki a képzési folyamatot a missziókban töltött egyéves gyakorlattal a 2020/21-es akadémiai évtől”. Ennek gyakorlati megvalósításához szoros együttműködésre van szükség az Államtitkárság és a pápai képviseletek között, melyek valódi segítséget nyújthatnak abban, hogy a helyi egyházakban a diákok befogadására és kísérésre lehetőségeket találjanak.

A pápa meggyőződése, hogy ez a missziós gyakorlat – a szervezéssel kapcsolatos kezdeti nehézségek leküzdése után – nemcsak az akadémia diákjai számára lesz hasznos, hanem a közreműködő helyi egyházaknak is. A Szentatya azt is várja, hogy ez a példa az Egyetemes Egyház papjaiban feléleszti a készséget a saját egyházmegyéjükön kívüli missziós szolgálatra.

Ferenc pápa levelében Szűz Mária, az Egyház Anyja oltalmába ajánlotta a Szentszék jövőbeli diplomatáinak képzését. Joseph Marino prelátusnak, az Egyházi Pápai Akadémia tavaly októberben kinevezett elnökének és az egész akadémiának apostoli áldását küldte.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria