Egyházi intézményekkel írt alá együttműködési megállapodásokat az ELTE Szombathelyen

Hazai – 2017. április 28., péntek | 20:35

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a szombathelyi egyházi felsőoktatási intézmények együttműködési megállapodásait április 28-án Szombathelyen, a püspöki palota dísztermében írták alá.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye kormányzója, Mezey Barna, az ELTE rektora, Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese, Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora és Németh Norbert egyetemi lelkész, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatója írta alá a megállapodásokat az ELTE, az egyházmegye, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központja, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium, valamint a szombathelyi katolikus egyetemi lelkészség képviseletében. Az aláírókat levélben üdvözölte Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Császár István néhány mondatban visszatekintett az ELTE jogelőd intézményének 1635-ös nagyszombati megalapítására, majd további, részben szombathelyi, részben kőszegi és zalaegerszegi példákkal igazolta, hogy az egyházi szemléletben régen és ma egyaránt mennyire fontos szerepet kapott az oktatás, a kultúra ügye.

Mezey Barna arról beszélt, mennyire büszke az ELTE a múltjára; arra, hogy a legrégebben működő magyarországi egyetem, és a tehetséggondozás első hazai mecénásának nevezte az alapító Pázmány Pétert. Az egykori főpásztor a három részre szakadt 17. századi ország kilátástalannak tűnő viszonyai közepette ráébredt, hogy Magyarország sorsa függ az elitképzéstől, s hogy ez hosszú távon mindennél kifizetődőbb – és a történelem őt igazolta. Az ELTE az alapító nyomdokain járva mindig partnereket, szövetségeseket keres e feladat minél jobb ellátásához, a hálózatok világában ugyanis csak így lehet versenyképesnek maradni. Az integrációs megállapodás aláírását ezért most újabbak követik az egyházmegyével, a Győri Hittudományi Főiskolával, a szakkollégiummal és az egyetemi lelkészséggel, ami portfólióbővülést hoz az ELTE, és kínálatbővülést a diákjai számára – tette hozzá.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke rövid levelének felolvasása után aláírták a három megállapodást, majd Lukácsi Zoltán beszéde következett. Felidézte az ELTE-n töltött öt évét (ahol diplomáit és doktorátusát szerezte), azt a szellemi tágasságot, amelyet ez a multi- és universitas jelentett az életében. Most egy katolikus intézményt képvisel, és ő a katolikus jelzőt mindig az egyetemesség értelmében használja – hangsúlyozta –, ezért különösen jelentős lépésnek tartja, hogy az ELTE és a győri főiskola, ez a két, egyetemességre törekvő intézmény az együttműködés mellett döntött. A főiskola kicsiny intézmény, amely számára roppant sokat adhat a „nagy testvér” támogatása, de biztos abban, hogy ők is színesítőleg hatnak a másikra. Az ilyen alulról jövő szövetségek viszik előre az egyetemek ügyét, és nem a felülről elrendelt átszervezések, adminisztratív beavatkozások – tette hozzá.

A zárszót Németh Norbert mondta. Rámutatott: az evangélium nemcsak egy bizonyos kultúrát épít, hanem más területeket is átjár. A II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium például hozzájárul a keresztény értékeket valló diákok tudományos elmélyüléséhez, és igyekszik eloszlatni az egyházi felsőoktatási intézményekkel szembeni előítéleteket. A lelkészség pedig többek között nyitott programokkal, keresztény világnézeti kurzusokkal próbálja felkelteni a nem vallásos diákok érdeklődését is.

Fotó: Lambert Attila

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria