Egyházmegyei pedagóguskonferenciát rendeztek Pécsen

Hazai – 2019. november 20., szerda | 16:05

Idén is megtartotta pedagóguskonferenciáját a Pécsi Egyházmegye. A november 15-én rendezett eseményen közel 400 szakember vett részt, akik az egyházmegye által fenntartott intézményekben oktatnak-nevelnek.

Célunk, hogy tágítsuk a pedagógusok látókörét a mai társadalom tükrében, hiszen ők nevelik fel a jövő nemzedéket – mondta köszöntőjében Tóth László Ákos, a Pécsi Egyházmegye pedagógiai főmunkatársa. – Fontos, hogy ne csak a szakmai profillal foglalkozzanak, hanem a társadalom egészére rálássanak. A mai világban a keresztény antropológia háttérbe szorul. Tudatosan olyan embereket kerestünk, akik keresztények és társadalmi feladatot látnak el, akik ki tudnak állni az Egyház társadalmi tanítása mellett, amely ma is korszerű és az életet adja, valamint a társadalom alapjait határozza meg.

Az idei konferencián Varga László kaposvári megyéspüspök, Krúdy Tamás, a Nők Lapja vezető szerkesztője, valamint Frivaldszky Edit, az Együtt az Életért Egyesület elnöke tartott előadást.

Varga László püspök előadásában a hivatás és küldetéstudat helyes megéléséről, biztonságos korlátairól beszélt. Saját élettapasztalatán keresztül mutatta be a hivatás és a munka szeretetének fontosságát. Kiemelte a segítő, illetve a pedagógusi szolgálat lehetséges korlátait, amelyek a biztonságos és felelősségteljes munkavégzést támogatják. „A határok elfogadása valójában megnöveli azt a képességünket, hogy másokkal törődjünk” – mondta. Hangsúlyozta a pihenés és a minőségi idő megtartásának fontosságát, ami elengedhetetlen a kiégés elkerülése érdekében. Ajánlotta továbbá az imaidő komolyan vételét, amiben hatalmas erőforrás rejlik. „Isten ez idő alatt, ebben a csendben gyógyít. Rendkívül gyógyító tud lenni. Ha nincs nyitva templom a környéken, a szeretet akkor is leleményes. Meg tudja teremteni az időt az imára. Akkor is lehetséges, ha családos vagy.”

Varga László előadása teljes egészében ITT tekinthető meg.

Krúdy Tamás Házasság és társadalom című előadásában korunk nemiséggel kapcsolatos szellemi irányzatait muatta be, különös tekintettel a genderideológiára. Az etológiát figyelembe véve ismertette az emberi természetet és a szexualitás szerepét a kultúrák, társadalmak fejlődésében. 

Krúdy Tamás előadása teljes egészében ITT tekinthető meg.

Frivaldszky Edit, az Együtt az Életért Egyesület elnöke a magyarországi életvédelem civil szervezeti hátterének fejlődéséről beszélt személyes példáján és életútján keresztül. Szemléltette a krízisben lévő nő helyzetét, majd felmutatott egy lehetséges segítséget. Beszámolt az elmúlt időszak talán legnagyobb felháborodást keltő, a katolikus közösséget ért támadásáról, amely az abortuszpártiak részéről érkezett, és jogi következménye a napokban is aktuális.

Frivaldszky Edit előadása teljes egészében ITT tekinthető meg.

A konferencia szüneteiben a pedagógusoknak lehetőségük nyílt a tapasztalatok és szakmai kérdések megvitatására is.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria