Egyházmegyei spirituálist neveztek ki a Váci Egyházmegyében

Hazai – 2020. január 28., kedd | 18:38

Marton Zsolt váci megyéspüspök – egyeztetve Szocska A. Ábellel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspökével – 2020. január 1-jével Tóth András nyíregyházi egyházmegyés görögkatolikus áldozópapot kinevezte a Váci Egyházmegye egyházmegyei spirituálisává, azaz lelkivezetőjévé.

Az egyházmegyei spirituális feladata, hogy segítse, erősítse az egyházmegye papjainak, állandó diakónusainak lelki életét, hivatását az áldozatos szolgálatban; az akolitusok, plébániaszervezők, hitoktatók lelkiségét és munkáját támogassa, és adott esetben a lelkipásztorok által delegált hívek, házaspárok, családok lelkigondozását végezze.

Tóth András Csengerben született 1968. május 25-én, 1996. január 14-én szentelték görögkatolikus pappá a Hajdúdorogi Egyházmegye számára.

Teológiát a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán tanult, ahol 1992-ben végzett, diplomáját a Lateráni Egyetem Bizottsága előtt védte meg Győrben. A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében szerzett lelkigondozói diplomát, majd családterápiás és ÉFT (érzelemfókuszú terápia) párterapeuta képesítést. A Nyíregyházi Egyházmegye áldozópapja, nős, kilenc gyermek édesapja.

1996–1998-ig  a budapesti Rózsák terei görögkatolikus egyházközség káplánja volt, majd 1998–2003-ig parókusként szolgált Rakacaszenden, ahol az egyházközség vezetése mellett cigánypasztorációval foglalkozott.

2003–2005-ig Jánkmajtison és Fehérgyarmaton szolgált parókusként, 2005–2014-ig pedig Győrben, egyben családreferens, ifjúsági referens és karitászigazgató is volt a Győri Egyházmegyében.

2014 és 2017 között kollégiumigazgató, egyetemi lelkész, családreferens és lelkigondozó volt Nyíregyházán, 2018-ban lelkigondozó, családkonzulens, családrendszer-terapeuta Budapesten és mentálhigiénés szakember a Váci Egyházmegyében.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria