Egykori káplánjukkal, Veres Andrással ültek hármas ünnepet a mezőkövesdiek

Hazai – 2021. október 14., csütörtök | 14:01

Október 13-án emlékeztek meg Mezőkövesden a Jézus Szíve-plébániatemplom felszentelésének 20. évfordulójáról, s egyúttal megünnepelték a Szent István Katolikus Általános Iskola létrejöttének és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mezőkövesdi csoportja megalakulásának 30. évfordulóját is. A szentmisét Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatta be.

Veres András harminc évvel ezelőtt káplánként szolgált az egyházközségben, és bábáskodott mind az iskola, mind a máltai csoport létrejötténél.

Az ünnepi alkalomhoz kapcsolódva megáldották azt az új épületrészt, amellyel a Szent István-iskola nemrég bővült, illetve az új tornatermet is, majd hálaadó szentmisét mutatott be Veres András püspök. A szentmise kezdetén a település történetéről hangzott el összegzés, ebben a katolikus élet megújulásáról, a közösségi élet fellendüléséről, az elmúlt harminc esztendő változásairól hallott beszámolót az ünneplő közösség.

Veres András szentbeszédében úgy fogalmazott: az első olvasmányban Salamon király hálát adott Istennek az új templomért. Ebből a tanításból megtudhatjuk: Istennek nincsen fizikailag körülhatárolható térre szüksége. Felvetődhet a kérdés, hogy miért van szükség templomra.

Kell egy hely, ahol a lélek dimenziójába érkezve időt tölthetünk imádkozva, Isten jelenlétében.

Az ősegyházban a kis közösség és az üldöztetés miatt a házaknál ünnepelték az Eucharisztiát. A növekedéssel aztán szükségessé váltak azok az épületek, ahol Isten népe együtt tudott ünnepelni, ezért templomok épültek. Mindegyik szent, megszentelt épület, itt imádkozik az ember, a teremtő Istennel keresve a kapcsolatot, ezért más ez e hely, mint a családi otthon.

A díszítés képekkel is ismerteti hitünk tanítását, a templom az Isten háza. Jézus úgy távozott a földről, hogy mégis itt maradt az emberek között, az Oltáriszentségben azt a csodát kínálja, hogy itt lakik közöttünk. A vendégnek pedig illik méltó szállást biztosítani. A Mezőkövesden élők megtapasztalták a szűkösséget a térben, ezért épült ez a templom is. A város lakói örömmel építették. Rájuk emlékezünk, hogy volt bátorságuk mindehhez.

Az Egyház – Isten népe – az oltár körül jön létre és növekszik. Az életszentségben való megerősödés helyszíne a templom, itt születik a szeretetközösség. Ha Krisztust fogadjuk szívünkbe, az ő szeretetével fordulunk mindenkihez. A templomban ezt erősítjük meg magunkban.

Hitünkről kapunk tanítást, amely nélkül félő, hogy istenismeretünk hátrányt szenvedne, és eltévelyednénk. Az ember eltévelyedik, ha nem kap hiteles tanítást, ha elhagyja a templomot – hangsúlyozta a főpásztor.

Hamis az a gondolkodás, magatartás, ami azt mondja, hogy az ember tud vallásos lenni a templom látogatása, a szentmise nélkül is. Krisztus evangéliuma mélyebb elkötelezettséget igényel, ezért van szükségünk arra, hogy halljuk, magyarázatát megismerjük – tette hozzá az MKPK elnöke. – A Tábor hegyén Krisztus tanítványai példát adnak.

Ha szeretjük Istent, örülünk a jelenlétének; ezért megyünk szentmisére. Ha nem így teszünk, önmagunkat csapjuk be. Amire időt akarunk szentelni, annak alá tudjuk rendelni időnket.

Ha Isten iránti szeretetünk élő, tudjuk úgy rendezni életünket, hogy a szentmise ott legyen benne. Aki Istennel kapcsolatban él, annak családjából nem fog hiányozni a szeretet; ezért imádkozunk. Tapasztaljuk meg, hogy Isten szeretete mindenki életét boldoggá tudja tenni.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria