Egymillió csillag a szegényekért – Idén Veszprémből indult el a Katolikus Karitász adventi akciója

Hazai – 2019. december 3., kedd | 19:24

Az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akcióhoz hazánk 2008 óta csatlakozik évről évre. December 1-jén Veszprémből indultak útjukra a szeretet lángjai, hogy egy héten keresztül fokozottan hívják fel a figyelmet a mélyszegénységben élőkre.

Az ünnepi megnyitón részt vett Udvardy György veszprémi érsek; Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója; Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek; Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke; Porga Gyula, Veszprém polgármestere, valamint Szijártó László, a Veszprémi Főegyházmegye karitászigazgatója.

Az ünnepség elején Szijártó László, a Veszprémi Főegyházmegye karitászszervezetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az adventi időszak a szeretetnek és a családnak is az ünnepe. Mindannyian törekszünk arra, hogy jobban odafigyeljünk a másikra, és próbálunk segíteni, ahol csak tudunk. Ennek a rendezvénynek is ez a fő célja.

A helyi karitászvezető ezt követően jelképesen átadott egy ajándékcsomagot Écsy Gábornak, a szervezet országos igazgatójának – ötven ilyen csomagot készítettek a veszprémi önkéntesek a kárpátaljai magyar gyerekeknek. Az ország számos pontjából érkező hasonló adományokat, mintegy ötszáz csomagot a következő hetekben juttatnak el a határon túli gyermekeknek.

„Istennek tudatos választása a szegény. Mi mindannyian rászorulunk arra, hogy lehajoljon felénk, hogy erőt öntsön tagjainkba; rászorulunk arra, hogy reményt, jövőt adjon számunkra” – mondta köszöntőjében Udvardy György érsek. „Amikor az ünnepre készülünk, ugyanezt az isteni gesztust szeretnénk megjeleníteni közösségeinkben. Nem gondoljuk, hogy egy-egy ilyen készülődés során minden nehézséget meg tudunk oldani, de azt igen, hogy egy-egy segítség a reményt éleszti fel annak, aki ezt kapja, és mikor a remény újraéled bárkinek az életében, akkor kinyílik előtte az emberi méltóságnak, a kapcsolatnak, az életnek a lehetősége. Mi ezt szeretnénk adni!”

Écsy Gábor bemutatta az 1998-ban indult Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási programot, amelynek célja minden országban közös: az összetartozás szellemének erősítése, az emberi szolidaritás érzésének erősítése. Figyelemfelhívás, hogy a társadalom peremére szorultak felé forduljunk.

„Magyarországon a szolidaritás egymillió csillaga 2008. december 7-én ragyog fel először, és egy héten keresztül nap mint nap arra figyelmeztet, hogy vannak nálunk sokkal szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak; figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk.

A Tárjátok ki a szíveteket adventi segélyprogram-sorozat keretében zajló jótékonysági akcióban idén a Katolikus Karitász tizenkét egyházmegyei szervezete vesz részt, így az ország több mint 300 településén gyúlnak ki a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek: a szolidaritás fényei gyúlnak fel többek között a győri, a székesfehérvári, az egri, a szegedi, a pécsi, a kaposvári, az esztergom-budapesti, a veszprémi, a kalocsa-kecskeméti, a debrecen-nyíregyházi egyházmegye területén a különböző falvakban és városokban december 1. és 8. között.

Az egy héten keresztül nap mint nap fellobbanó egyre több láng a körülöttünk élő szegényekre, a megélhetési gondokkal küzdőkre szeretné irányítani a figyelmet.

A gyertyákért felajánlott adományokat a Karitász a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja. Ételosztások, élelmiszercsomagok, kályhák és tűzifa nyújt majd valódi segítséget családok százainak.”

Az ünnepség után Udvardy György érsek szentmisét mutatott be a Szent Mihály-bazilikában Écsy Gábor országos karitászigazgatóval, Szijártó László főegyházmegyei karitászigazgatóval és Nagy Károly apát-plébánossal együtt.

A szolidaritási hét december 8-án Pápán zárul.

A Katolikus Karitász adventi segélyprogramjaiba több módon is be lehet kapcsolódni:

• a 1356-os adományvonalon hívásonként 500 forinttal támogathatják a munkát;
• csekkes befizetéssel, banki átutalással bármilyen összeggel hozzájárulhatnak a karácsonyi segélyprogramokhoz és az évközi munkához is;
• az egyházmegyei karitászközpontokon és a meghirdetett gyűjtőpontokon keresztül egy helyi program támogatásába is bekapcsolódhatnak tárgyi vagy pénzadományukkal.

Forrás: Karitasz.hu

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria