Együtt a babákért – Pelenkaadományt adott át a Karitász Dunaújvárosban

Hazai – 2023. február 15., szerda | 17:01

A dm Magyarország és a Katolikus Karitász együttműködésében született „Együtt a babákért!” programban tizenharmadik alkalommal adtak át pelenkacsomagot kisgyermekes családoknak. A dunaújvárosi Pentele Caritas a Krisztus Király-templom közösségi termébe várta február 13-án átadásra a gyermekkel együtt érkező szülőket.

Dunaújváros Technikum városrészében, a tulajdonképpeni újvárosban áll a monumentális Krisztus király-főtemplom. Az 1992–2008 között épült templom és plébánia a helyi karitász, a Pentele Katolikus Caritas otthona is.

Az Oláh M. Zoltán által tervezett épületegyüttes előcsarnokából nyíló közösségi termet rendezte be a Karitász, hogy fogadni tudja az „Együtt a babákért” programra érkező anyukákat és gyermekeiket. A Katolikus Karitász tizenhárom éve működik együtt a dm üzletlánccal, és nyújt pelenkatámogatást kisgyermekes családoknak. A Karitász támaszkodni tud országos hálózatára, mindig a helyi szervezet választja ki, hogy kik részesülnek az adományból, így az a lehető legjobb helyre jut.

Dunaújvárosban négy család jött el az átadásra. Ketten a családok átmeneti otthonából érkeztek. Egyikük három hónapos babával, a másik anyuka másfél éves kislányával.

„Örülünk a találkozásnak, örülünk, hogy jót tehetünk. A Karitász nyolc fő tevékenységében kiemelt helye van a családok támogatásának, mely esélyt tud adni a szülőknek, hogy továbblépjenek” – köszöntötte Écsy Gábor a résztvevőket. A Katolikus Karitász országos igazgatója számokkal alátámasztva mutatta be a dm és a segélyszervezet „Együtt a babákért” programban megvalósuló együttműködésének hatékonyságát. A 13 év alatt 230 millió forint értékben adtak át pelenkacsomagot, ami összesen 6 millió darab pelenkát jelent, melyet 3120 családban 4000 gyermek kapott. Egy-egy család fél évre elegendő csomagot kap, ami ténylegesen meg tudja könnyíteni a család anyagi helyzetét.

Hittner Krisztina, a dm PR- és ügyfélszolgálati csoportvezetője nagyon értékesnek nevezte a Katolikus Karitásszal való együttműködést, hiszen a segélyszervezetnek köszönhető, hogy eljut a támogatás a rászorulókhoz. Az üzletlánc 260 településen van jelen hazánkban. A pelenkaprogramban minden évben ellátogatnak egy-egy településre, hogy jelen legyenek az adomány átadásán.

A helyi közösség tagjai teával, süteménnyel fogadták az érkezőket. Csoportjuk 1993 óta működik, jelenleg tizenöt taggal, de középiskolás fiatalok is segítik őket. Megulesz Gabriella csoportvezető adott átfogó képet működésükről: „Nagy elődök voltak előttem, akik nyomdokaiba be lehetett állni. Kezdettől bejárunk az idősotthonba, hetente tartunk ott imaórákat, mi üzemeltetjük a kegytárgyboltot, segítünk minden egyházközségi rendezvénynél. A tagok leleménye, hogy az adományba kapott fonalból állatfigurákat horgolunk, az értékesítés bevételét a rászorulókra fordítjuk.

A családok átmeneti otthonával folyamatos kapcsolatot tartunk fenn. Rendszeresen támogatjuk őket élelmiszerrel és ruhákkal. Nagyon hasznos, hogy az otthonból kiköltözőknek – másfél évet tölthet ott egy-egy család – segítünk felszerelni az albérletet adományba kapott bútorokkal, konyhai kisgépekkel.”

Farsangkor csörögefánkkal lepjük meg a vasárnapi mise látogatóit. Húsvétra tojást festünk és rejtünk el a templom körül a gyerekeknek, Erzsébet-napkor kenyeret osztunk. Júniusban családi napot szervezünk, évente kétszer főzünk a hajléktalanoknak – egészítette ki a beszámolót Horváth Istvánné.

Pászti Imréné hozzátette: „Minden szerdán összejövünk. Együtt teázunk, nagyon vidámak vagyunk. Ez igazi család: közös a fájdalmunk, örömünk, mindent megosztunk egymással. Ekkor hozhatók be az adományruhák, mi pedig készítjük össze ezeket átadásra. Mások fogadják a rászoruló családokat, hajléktalanokat. Mindenkinek megvan a feladata.”

Legutóbb idén nyáron kapott országos figyelmet a dunaújvárosi Krisztus Király-plébániatemplom. Ez a Dunaújváros óvárosa fölé emelkedő Pentelei-fennsíkon álló templom az itt élők büszkesége. Fejér megye második legnépesebb településének lakossága nagyon vágyott templomra. Az újkortól jelentős mezővárost a szocialista iparosítás tetté 50 ezres nagyvárossá. A Dunai Vasmű utóda, az ISD Dunaferr Zrt. vállalatcsoport ma is az ország egyik legjelentősebb ipari komplexuma. A Székesfehérvári Egyházmegye, a magyar kormány, a város és számtalan belföldi és külföldi egyéni támogatónak köszönhetően épült meg a monumentális főtemplom.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria