Együtt Jézussal – A maros-küküllői esperesi kerületben is elindult az Eucharisztia éve

Külhoni – 2020. január 20., hétfő | 10:00

Január 15-én van a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánia örökös szentségimádási napja. Az ezt megnyitó ünnepélyes szentmisével kezdetét vette a maros-küküllői főesperesi kerületben az „Együtt Jézussal” lelki program is.

A Keresztelő Szent János-templomban csendes, majd vezetett szentségimádást tartottak, a nap szentmisével zárult.

A monstrancia körútjának második állomása Mikháza volt, innen Nyárádköszvényesre került január 17-én, az egyházközség örökös szentségimádási napján.

*

A gyulafehérvári főegyházmegyében a 2020-as év az Eucharisztia éve, a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. A főegyházmegye lelki programot szervez az év során Együtt Jézussal – az Oltáriszentség útja címmel.

A magyarországi missziós kereszthez hasonlóan egy-egy erre a célra készült monstrancia indult útra a főegyházmegye nyolc kerületében azzal a céllal, hogy az év során minden egyházközségbe eljusson.

A monstranciákat Hajas László székelyudvarhelyi művész készítette, minden részletet úgy dolgozva ki, hogy az a mű szimbolikájában összefonódjon személyes életünkkel.

Az alkotás méretei az Úr Jézus földi életére utalnak: 33 évét a kereszt átlója (33 centiméter), valamint az ostya és a ráma közötti rész távolsága (33 milliméter) jelképezi. A feszületben negyven rovás van, mivel Jézus negyven napig volt a pusztában. A rámán lévő 12 motívum a 12 apostolt idézi, akik a legközelebb álltak az Úr Jézushoz, és akiket elsőként küldött misszióba, hirdetni az örömhírt. A keret alatt egy szív alak foglalja magába a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbólumát, amelynek forrása táplálja azt az életfát, amely az emberiséget jelképezi: azokat, akik hisznek és bíznak az Úr Jézusban. A fügefa szegeket, amelyek a keretet biztosítják, a međugorjei Križevac hegyéről hozta a művész. Azzal az üzenettel építette be a monstranciákba, hogy mindannyian hozzunk életünk során minél több jó gyümölcsöt, amely kedves az Úr Jézus számára.

A maros-küküllői kerület monstranciáját december 8-án vette át Oláh Dénes főesperes, miután advent első vasárnapján a gyulafehérvári székesegyházban Jakubinyi György érsek ünnepélyesen megáldotta azt.

Szöveg és fotó: Molnár Izabella/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria