Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az egyházi fenntartású kórházak vezetői

Hazai – 2018. november 14., szerda | 16:22

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői november 13-án Budapesten.

Az együttműködésben részt vesznek a készülő evangélikus és görögkatolikus kórházak fenntartói is. A dokumentum szövege szerint az intézmények célja, hogy közös erőfeszítéssel dolgozzanak, részt vegyenek a „magyar egészségügy fejlesztésében”, illetve együtt hozzanak létre egyházi alapon nyugvó nővérképzést.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke elmondta: a négy kórház évek óta segíti egymást, 2018 óta azonban az Egyházi Kórházak Egyesületének létrehozásával hivatalos, jogi formát öltött együttműködésük. Megjegyezte: Magyarországon példaértékű az egyházak közötti együttműködés.

Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője úgy fogalmazott, az egyházi kórházak nemcsak közfeladatot látnak el, hanem küldetésük Isten előtt a másik ember iránti felelősségvállalás, a betegek gyógyítása, a másik ember gondjainak átvállalása.

Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, az Egyházi Kórházak Egyesületének elnöke elmondta: az egyházi kórházak felosztották egymás között a betegellátási területeket. A szülészet és a gyermekgyógyászat a Bethesda Gyermekkórházban működik, a felnőtteket ellátó általános nagy kórház a Budai Irgalmasrendi Kórház, a kardiovaszkuláris betegségek kezelését és a betegek rehabilitációját a Szent Ferenc Kórház végzi, az idősek, haldoklók ellátását pedig a Mazsihisz Szeretetkórház vállalja. A készülő evangélikus kórház a krónikus betegek ellátását és a rehabilitálást végzi majd, a görögkatolikus egyház kórháza pedig vidéki nagy kórházként működik majd. Elmondta azt is: a kórházak megosztják egymás között nemcsak feladataikat, de erőforrásaikat, szakembereiket is.

Toldy-Schedel Emil hozzátette: egyelőre hiányzó terület az egyházi ellátásban a neurológia és a felnőttpszichiátria. Kozma Imre ehhez kapcsolódva elmondta: a 20. század elejéig, a lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megalapításáig Magyarországon a Betegápoló Irgalmasrend látta el a pszichiátriai betegeket, ezért a rend a jövőben szeretne újra jelen lenni az egészségügynek ezen a területén is.

Toldy-Schedel Emil közös feladatként említette továbbá, hogy részt vegyenek a határon túli magyarok egészségügyi ellátásában.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt, az állami Egészséges Budapest Programmal „szoros szinkronban” a következő években jelentősen bővülnek majd az egyházi kórházak. Az elmúlt évtizedekben sokszor „hisztérikus kampányok kísérték” egy-egy egyházi kórház meg-, illetve újraalakulását. E kórházakban folyó munka azonban bizonyított, mára sokkal békésebb a róluk szóló közbeszéd. Hozzátette: a jövőben is számítanak a társadalom támogatására.

Velkey György rámutatott, az egyházi kórházak nemcsak minőségi szolgáltatást nyújtanak, hanem más szemléletet is képviselnek. A közbeszédben kevésbé ismert karitász vagy diakónia szavak „a szeretetből fakadó önzetlen szolgálatot” jelentik. Ezt a hozzáadott értéket pedig a betegek igénylik és értékelik.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria