Elbontották a párizsi Notre-Dame tűzben deformálódott állványzatát – Az épület nincs omlásveszélyben

Kitekintő – 2020. november 30., hétfő | 12:30

November utolsó napjaiban ért véget a párizsi Notre-Dame-székesegyház összeégett állványzatának lebontása. A szakemberek megállapították, hogy a múlt év áprilisában pusztító tűzvész okozta károk ellenére a székesegyház statikailag ép, az épület nem szorul még részleges lebontásra sem, de helyreállítása öt év megfeszített munkáját igényli.

Másfél év telt a tragikus tűzvész óta, és november utolsó hetében fejeződött be a párizsi katedrális sérült állványszerkezetének lebontása. Több mint 200 tonna tömegű, sok helyütt összeolvadt fémállványzatot távolítottak el a munkások daruk segítségével: „Az állványzat okozta esetleges veszélytől megmentettük a templomot” – adta hírül a székesegyház internetes portálja.

Örömmel adott hírt a fejleményekről Facebook-oldalán Michel Aupetit párizsi érsek: „Végre lebontották az állványzatot, a székesegyház ép!” Elmondta: „A párizsi katedrális egyrészt kulturális örökség, de sokkal inkább annak a kifejezése, mi mindent tudnak az emberek megvalósítani, amikor egy a saját erejüket és értelmüket meghaladó dologban összefognak és munkába állnak érte. A Notre-Dame mostani helyreállítása ezt a történetet folytatja és teszi érthetővé századokkal később is azt a hitet, mellyel egykor megépítették ezt a mesterművet. Nyitott mindenki számára, a katolikus szó helyes értelmében, és továbbra is betölti azt a küldetését, mely nyolc évszázada életre hívta; ez pedig a keresztény hit titkának ünneplése.”

A Notre-Dame a gótikus építészet egyik legkiemelkedőbb alkotása, Párizs, de egész Franciaország jelképe. Óriási döbbenettel nézte szinte az egész világ „egyenes adásban”, amint 2019. április 15-én este felcsaptak a lángok a katedrális állványzatán. A tűzoltók emberfeletti munkájának köszönhető, hogy végül sikerült megfékezni a lángokat, mielőtt az egész építmény összeomlott volna. Hogy mennyire a sajátjának érzi az egész világ ezt a templomot, az abból is látható, hogy a tűz után óriási adakozás indult meg világszerte. Emmanuel Macron, Franciaország köztársasági elnöke kijelentette, hogy öt év alatt befejezik a Notre-Dame újjáépítését.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria