Élelmiszermentő akció a SPAR üzleteiben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével

2017. május 3. szerda 16:54

Különleges élelmiszermentő akciót indít a SPAR Magyarország és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Május 5. és 7. között három budapesti üzletben várják a vásárlók feleslegessé vált tartós élelmiszereit.

A most induló akció keretében összegyűlő élelmiszerek a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül jutnak majd el mélyszegénységben élő családokhoz.

Az Európai Unió lakossága a becslések szerint évente mintegy 88 millió tonna élelmiszert dob a szemétbe; Magyarországon átlagosan 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik évente. Az élelmiszerek hulladékká válásának súlyos hatásai vannak, hiszen nemcsak az élelmiszer előállítása, hanem a megsemmisítése is pénz- és munkaerő-ráfordítással jár, emellett egyre nagyobb mértékű szűkös természeti erőforrásaink felelőtlen kiaknázása is. Az élelmiszer-felesleg kezelése nagyon fontos társadalmi feladat, mert amíg egyes rétegek a szükségesnél sokkal több ételt vásárolnak, aminek egy részét aztán kidobják, addig sok embertársunk mélyszegénységben, elegendő élelmiszer nélkül éli életét.

Az Európai Unió támogatásával elindult Strefowa nemzetközi program az élelmiszer-pazarlás csökkentését tűzte ki céljául. A projektben a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is részt vesz.

„Vállalatunk számára rendkívül fontos a cselekvés e súlyos társadalmi probléma ellen. Az élelmiszer-pazarlás csökkentése céljából a SPAR Magyarország egy egyedülálló kezdeményezéssel szeretné elérni a lakosságot. Az informáláson és szemléletformáláson kívül az a célunk, hogy vásárlóink a megvett csomagolt, hűtést nem igénylő, hosszabb lejáratú élelmiszereik közül hozzák vissza a SPAR kijelölt üzleteibe azokat, amelyek már a kidobás szélén állnak, mert nem kellenek nekik, vagy közeledik a lejárati dátumuk, de még minimum tizennégy napnyi minőségmegőrzési idővel rendelkeznek. Akcióinkkal el szeretnénk érni, hogy ezek az élelmiszerek megmeneküljenek a kidobástól. Törekvésünk az, hogy a lakosság észszerűbben gazdálkodjon az élelmiszerrel, s közben segítséget nyújtsunk a szegénységben élő embertársainknak” – hangsúlyozta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

Az élelmiszerek átvételében és a rászorulókhoz való eljuttatásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei segítenek. A biztonságot a NÉBIH munkatársai szavatolják, akik a gyűjtést követő napon átvizsgálják a felajánlott élelmiszereket, így biztosítva, hogy kizárólag megfelelő, még valóban fogyasztható termékeket osszanak ki az önkéntesek.

Az első élelmiszermentő gyűjtésre május 5. és 7. között kerül sor három budapesti SPAR üzletben.

A gyűjtésben részt vevő üzletek elérhetősége és nyitvatartása:

SPAR szupermarket
1011 Budapest, Batthyány tér 5–6.
H–P: 7:00–22:00, SZ: 8:00–20:00, V: 8:00–18:00

INTERSPAR hipermarket
1032 Budapest, Bécsi út 154.
H–SZ: 6:00–22:00, V: 8:30–19:30

SPAR szupermarket
1066 Budapest, Nyugati tér 1–2.
H-SZ: 6:30–22:00, V: 8:00–18:00

Forrás és fotó: SPAR Magyarország

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

2018. július 16. hétfő