Élelmiszermentő akció a SPAR üzleteiben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével

2017. május 3. szerda 16:54

Különleges élelmiszermentő akciót indít a SPAR Magyarország és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Május 5. és 7. között három budapesti üzletben várják a vásárlók feleslegessé vált tartós élelmiszereit.

A most induló akció keretében összegyűlő élelmiszerek a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül jutnak majd el mélyszegénységben élő családokhoz.

Az Európai Unió lakossága a becslések szerint évente mintegy 88 millió tonna élelmiszert dob a szemétbe; Magyarországon átlagosan 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik évente. Az élelmiszerek hulladékká válásának súlyos hatásai vannak, hiszen nemcsak az élelmiszer előállítása, hanem a megsemmisítése is pénz- és munkaerő-ráfordítással jár, emellett egyre nagyobb mértékű szűkös természeti erőforrásaink felelőtlen kiaknázása is. Az élelmiszer-felesleg kezelése nagyon fontos társadalmi feladat, mert amíg egyes rétegek a szükségesnél sokkal több ételt vásárolnak, aminek egy részét aztán kidobják, addig sok embertársunk mélyszegénységben, elegendő élelmiszer nélkül éli életét.

Az Európai Unió támogatásával elindult Strefowa nemzetközi program az élelmiszer-pazarlás csökkentését tűzte ki céljául. A projektben a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is részt vesz.

„Vállalatunk számára rendkívül fontos a cselekvés e súlyos társadalmi probléma ellen. Az élelmiszer-pazarlás csökkentése céljából a SPAR Magyarország egy egyedülálló kezdeményezéssel szeretné elérni a lakosságot. Az informáláson és szemléletformáláson kívül az a célunk, hogy vásárlóink a megvett csomagolt, hűtést nem igénylő, hosszabb lejáratú élelmiszereik közül hozzák vissza a SPAR kijelölt üzleteibe azokat, amelyek már a kidobás szélén állnak, mert nem kellenek nekik, vagy közeledik a lejárati dátumuk, de még minimum tizennégy napnyi minőségmegőrzési idővel rendelkeznek. Akcióinkkal el szeretnénk érni, hogy ezek az élelmiszerek megmeneküljenek a kidobástól. Törekvésünk az, hogy a lakosság észszerűbben gazdálkodjon az élelmiszerrel, s közben segítséget nyújtsunk a szegénységben élő embertársainknak” – hangsúlyozta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

Az élelmiszerek átvételében és a rászorulókhoz való eljuttatásában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei segítenek. A biztonságot a NÉBIH munkatársai szavatolják, akik a gyűjtést követő napon átvizsgálják a felajánlott élelmiszereket, így biztosítva, hogy kizárólag megfelelő, még valóban fogyasztható termékeket osszanak ki az önkéntesek.

Az első élelmiszermentő gyűjtésre május 5. és 7. között kerül sor három budapesti SPAR üzletben.

A gyűjtésben részt vevő üzletek elérhetősége és nyitvatartása:

SPAR szupermarket
1011 Budapest, Batthyány tér 5–6.
H–P: 7:00–22:00, SZ: 8:00–20:00, V: 8:00–18:00

INTERSPAR hipermarket
1032 Budapest, Bécsi út 154.
H–SZ: 6:00–22:00, V: 8:30–19:30

SPAR szupermarket
1066 Budapest, Nyugati tér 1–2.
H-SZ: 6:30–22:00, V: 8:00–18:00

Forrás és fotó: SPAR Magyarország

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
tuz-utott-ki-budapest-egyik-legnagyobb-templomaban-felmerul-szandekos-gyujtogatas-gyanuja
Tűz ütött ki Budapest egyik legnagyobb templomában – Felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja

Február 23-án, hajnali három óra után lángra kapott a Budapest Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom kerti tárolója, a lángok később átterjedtek a tetőszerkezetre.

2018. február 23. péntek