Elérhető Egyház – Családi nap a lovastanyán

Hazai – 2019. július 15., hétfő | 16:45

Ingyenes, de regisztrációhoz kötött családi napot szervez idén nyáron kétszer is a Szólj be a papnak! csapata a Hunor és Magor Hagyományőrző Lovas Egyesület lovastanyáján Debrecen közelében. Az első alkalomról, melyre július 13-án került sor, számolnak be a szervezők.

Kapásból tudunk legalább három érvet, hogy miért nem bánjátok meg egy (várhatóan) forró nyári napon, ha összeszeditek a családot és elindultok az egynapos „mini nyaralásra”.

Debrecen határvidékére érve, a forgalmas Vámospércsi útról lekanyarodva busszal és bringával is könnyen elérhető takaros kis „tanyavilágba” érkezünk. Egy pillanat alatt hatalmába kerít az az érzés, hogy kiszabadultunk a betonrengetegből, és máris jobb a levegő: talán nem csak a gyerkőcöknek támad hirtelen szaladgálni kedve! A hét ló, a macskák, a barátságos kutyus, a kedves, segítőkész „háziak”, valamint az első alkalom alapján nyugodtan bőségesnek nevezhető ételellátmány (bográcsban készült paprikás krumpli, sütemények) pedig a nagyszülők portáját idézhetik fel. Ezt a hangulatot csak pár percre törte meg, amikor elhúzott a fejünk felett egy landolóban lévő utasszállító –mondjuk, a kisfiúk igencsak örültek a szinte karnyújtásnyira feltűnő gépmadárnak.

Többen bizonyára azért választják ezt a programot, mert a gyerek már régóta rágja a fülüket azzal, hogy szeretné kipróbálni a lovaglást. Miután minden időjárás-jelentés elég komoly esőt ígért július 13-ra, az esemény előtti napokban imádkoztunk a jó időért is. Össze is mosolyogtunk, amikor azt láttuk, hogy körülöttünk mindenhol sűrű sötét fellegek borítanak mindent, de a legutolsó kör lovasai is szárazon térnek vissza, és pont akkor kezd esni az eső, amikor már mindent bepakoltunk az autóba, és elindultunk hazafelé.

Ez a program jó kikapcsolódás az egész családnak akkor is, ha „csak” a sorversenyeket, vetélkedőket, lovaglást és a szép környezetet élvezzük. Ugyanakkor nem titkolt szándékunk, hogy a programokon részt vevő, a családoknak bemutatkozó lelkészek, papok a szülőkkel egy-egy lelki beszélgetést is megejtsenek egy szörp mellett, amíg a gyerekek játszanak. Bátran lehet felvetni témákat a gyerekneveléstől kezdve a hittel kapcsolatos személyes kérdésekig. Az elköszönések során volt olyan anyuka, aki a vele beszélgető atya elérhetőségét kérte, hogy tudják folytatni a megkezdett beszélgetést. Számunkra ezt jelenti az elérhető, megszólítható egyház.

A következő családi nap a lovastanyán augusztus 24-én lesz, részleteket az esemény Facebook-oldalán találnak, ugyanitt érhető el a regisztrációs űrlap.

Családokat, gyerekeket és egyedülállókat egyaránt várnak szeretettel. Lovaglás, főzés, játékok, és persze a lényeg ismét a lelkészekkel, papokkal történő közvetlen találkozás!

A program ingyenes, de regisztrálni szükséges itt: https://forms.gle/xuG99QreuaMm4bAf6

Főleg olyanokat várnak, akik ritkán kerülnek egyházi közösségek, gyülekezetek közelébe, de egy ilyen lehetőséget mégis vonzónak találnak.

Forrás és fotó: Szólj be a papnak! blog

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria