Éleslátást kaptak ajándékba a gyulaji gyerekek

Hazai – 2020. január 27., hétfő | 11:29

Hat óvodás és tizennégy iskolás gyerek kapott ingyenesen új szemüveget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Látás ajándékba programja keretében január 20-án a Tolna megyei Gyulajon. A gyerekeket a legmodernebb eszközökkel vizsgálták meg, és akinek komolyabb beavatkozásra volt szüksége, szemészorvoshoz irányították.

A szemproblémákkal küzdő gyerekek szüleikkel együtt izgatottan várták a szemüvegek átadását. Szüleik beszámolója szerint korábban közel hajoltak a papírhoz olvasáskor, rajzolásnál. Volt, akinek fájt és könnyezett a szeme, gyakran pedig közelről nézték a tévét.

A gyerekek jó minőségű UV-szűrős lencsét kaptak. A nagyobb dioptriás szemüvegeknél vékonyított lencse került a keretbe. A lencse tükröződésmentes bevonata a lámpafénynél, a digitális eszközök előtt végzett tevékenységek során jelent majd könnyebbséget.

Az új szemüvegek a legújabb modellek közül kerültek ki. Korszerű műanyag, illetve fémkereteket választottak a gyerekek.

Amellett, hogy személyre szabottan  méretre igazította a kereteket, az optometrista szakember hasznos tanácsokkal is ellátta a családokat a tisztításra, tárolásra vonatkozóan, és felhívta a szülők figyelmét az állandó használat fontosságára.

A szemproblémák korai felismerésének köszönhetően kedvező esetben felnőttkorra akár elhagyható is lesz a szemüveg.

Egy korábbi alkalommal refraktométerrel szűrték, hogy kinek milyen dioptriára van szüksége. A Lipo Optika munkatársai Lipokatity Anett optometrista vezetésével díjmentesen végezték a vizsgálatot.

A Tolna megyei faluban volt olyan gyermek, akinek a szemét még soha nem látta szakember. Első szemüvegébe erős távollátó lencse került, így már láthatja a táblát az iskolában.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Majoros Árpád/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria