Élet és megértés – Folytatódott a Pécsi Egyházmegye Szabadegyeteme

2017. október 21. szombat 18:40

A Pécsi Egyházmegye konferenciasorozatának egymáshoz is kapcsolódó előadásaiban arra a kérdésre keresik a választ az előadók, hogy miben áll a keresztény életvezetés. Október 18-án Udvardy György pécsi megyéspüspök és Görföl Tibor teológus tartottak előadást „Élet és megértés” címmel.

Az életvezetési stratégiák az élet megértése nélkül nem alkalmazhatók, ezért a szabadegyetem októberi alkalmán az élet és a megértés fogalmának összefüggéseit tárta fel a hallgatóság előtt a két előadó.

Udvardy György püspök a megértés élményéről és jellemzőiről beszélt. „A megismerés motivációja és meghatározója az, hogy mit gondolok az életről, a boldogságról, a bölcsességről. Önmagunk és a világ megértése értékrendet jelent. Jézus Krisztus az alapvető értelmezési pont, akiben mindent értünk” – mutatott rá a főpásztor.

Görföl Tibor teológus előadásában a tágasság fogalmához kötötte a megértés lényegét. „A megértés három tényezőtől függ. Szükség van hozzá a teljes nyitottságra, ami azt jelenti, hogy semmit ne helyezzen az ember önmaga és Isten közé. Szükséges a határátlépés, ugyanis ahhoz, hogy a bennünket az Istentől elválasztó akadályok leomoljanak, meg kell nyílnunk a valóság egészére. Valamint szükség van rejtekezésre, azaz zárkózottságra, elvonultságra is”– fejtette ki.

Udvardy György megyéspüspök és Görföl Tibor teológus előadása meghallgatható a Pécsi Egyházmegye honlapján keresztül.

A Szabadegyetem Döntés és cselekvés címmel folytatódik november 15-én, amikor Udvardy György püspök és Papp Miklós teológus tartanak előadást a Magtár Látogatóközpontban.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15