Életbe lépett a Szentszék és a Kongói Demokratikus Köztársaság közti egyezmény

Kitekintő – 2020. január 20., hétfő | 13:57

A Szentszék és a Kongói Demokratikus Köztársaság képviselői január 17-én a Vatikánban ratifikálták azt a keretmegegyezést, amelyet a két fél 2016. május 20-án írt alá. A megállapodás rögzíti azokat a feltételeket, melyek betartásával biztosítható a katolikus egyház hitéleti, nevelés-oktatási és szociális küldetése Kongóban.

Az Apostoli Palotában Félix Tshisekedi elnököt, a Kongói Demokratikus Köztársaság vezetőjét Ferenc pápa nevében Pietro Parolin bíboros államtitkár fogadta. A ratifikációs okmányok cseréjével életbe lépett a keretmegegyezés, mely először az állam és a katolikus egyház kölcsönös függetlenségét és önállóságát rögzíti, majd meghatározza a kapcsolatok kölcsönös jogi keretét. Külön hangsúllyal szerepel az egyház apostoli tevékenysége és saját illetékességének rendszabályozása. Részletesen kitér a megállapodás a katolikus intézmények nevelési és karitatív-egészségügyi feladataira, a fegyveres erőknél vállalt lelkipásztori küldetésére, az egyházi javak gondozásának jogi keretére, valamint az egyházi személyek tartózkodási engedélyére. A kongói kormány és a helyi püspöki konferencia közös illetékességében is rögzíti a kötelező jogi normákat.

A délelőtt során Ferenc pápa dolgozószobájában fogadta Félix Tshisekedit és kíséretét. A szívélyes légkörű megbeszélésen hangsúlyozták a két fél közötti jó kapcsolatokat, illetve elégedettségüket a megállapodás ratifikálása miatt. Kiemelték a katolikus egyház szerepét a közép-afrikai ország demokratikus folyamataiban, a közjó és az átfogó fejlődés érdekében, különös tekintettel az oktatás-nevelés és az egészségügy terén. Kitértek az ország jelenlegi sajátos helyzetére, azaz a keleti tartományok lakosainak szenvedésére, melynek fő oka az ott dúló fegyveres harcok, továbbá az ebolajárvány terjedése. Hangoztatták végül, hogy sürgősen szükség van az összehangolásra és együttműködésre nemzeti és nemzetközi szinten az emberi méltóság védelmében, a polgári egyetértés előmozdításában, különös figyelemmel a menekültek és kitelepítettek nagy számára, mely súlyos humanitárius gond az országban. 

A Kongói Demokratikus Köztársaság Közép-Afrikában fekszik, az Egyenlítő mentén. Északon a Közép-afrikai Köztársaság és Dél-Szudán, keleten Uganda, Ruanda, Burundi és Tanzánia, délen Zambia és Angola, nyugaton pedig a Kongói Köztársaság határolja. Az ország 40 kilométer hosszú tengerparttal rendelkezik a Kongó folyó torkolatánál. Az egykori Kongói Szabad Állam, később Belga Kongó megszűnése után függetlenné vált ország a Kongó-Léopoldville, majd a Kongó-Kinshasa nevet vette fel, 1971-től pedig Zaire néven létezett. 1997-ben a neve a jelenleg is használatosra változott.

A Kongói Demokratikus Köztársaság területe Magyarországénál 25-ször nagyobb, lakossága 92 millióra tehető, a születések száma magas. A lakosság túlnyomó többsége, 94 százaléka keresztény, ebből 35 százalék katolikus, 27 százalék protestáns. A 32 milliós római katolikus egyház területileg hat érsekségre és 41 egyházmegyére tagozódik. A közép-afrikai országban a muszlimok részaránya alig több az egy százaléknál. Minthogy a helyi katolikus egyház a legnagyobb és legegységesebb felekezet, ezért volt fontos rögzíteni a Szentszékkel a kétoldalú kapcsolatokat, kölcsönösen és előnyösen biztosítva mindkét fél számára a jogokat és kötelezettségeket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria