Életvédő konferenciát szerveztek Pócspetriben

2017. november 2. csütörtök, 09:00

„Életek az életért” címmel életvédő konferenciát tartottak október 28-án Pócspetriben, a Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületében – tájékoztatott Kovács Ágnes, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóreferense.

A Vianney Testvérek Közössége és a 25 éves Magyarországi Billings Központ által szervezett, ma különösen is aktuális témákkal – meddőségkezelés, családvédelem, várandósság, termékenységvédelem, ovulációs módszer – foglalkozó tudományos tanácskozáson számos, az ország különböző pontjairól és a határon túlról érkezett, életvédelemmel foglalkozó szakember vett részt, továbbá érintett párok, akik a családtervezésükben a Katolikus Egyház által is elfogadott módszerek mellett döntenek; valamint a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium tanárai is, mivel – Magyarországon egyedülálló módon – intézményükben oktatják a Billings-módszert.

Szenes István FSV plébános, a Vianney Testvérek Közösségének priorja köszöntőjében elmondta, a tanácskozásra azokat hívták, akik számára az élet titka a fogantatástól a természetes halálig szent, védendő és mindennél fontosabb. A tisztuló lelkekért imádkozó közösség számára különösen is fontos az e témában való közös gondolkodás, amely vallási felekezettől és világnézettől függetlenül tisztulásra szorul a fejekben, lelkekben, az ifjúságban, a családokban és a szenvedő emberekben.

A Billings ovulációs módszer Magyarországon című előadásában Lukács Krisztina, a Magyarországi Billings Központ igazgatója a természetes családtervezés ovulációs módszerét ismertette. Kiemelte: e könnyen elsajátítható módszert minden nőnek, minden házaspárnak ismernie kell. A női önismeret fontos része, hogy a nő tudja, hogyan működik a szervezete, ismerje ciklusát és ennek megfelelően a termékeny időszakokat. Az előadó bemutatott három, a Katolikus Egyház által elfogadott és támogatott családtervezési módszert: az ovulációs, és az ezt támogató Creighton-módszert, valamint a tüneti hőmérőzés módszerét, melyek a mesterséges módok (tabletták, mechanikus eszközök) mellett sajnos kevésbé ismertek. Az Egyház nem maradi, amikor a test biológiai működésének ismeretére figyelmeztet, amellyel védi a nő egészségét, az életet – hangsúlyozta Lukács Krisztina. Elmondta: a Billings-módszer megismertetésével foglalkozó Filia Alapítvány arra törekszik, hogy minden magyar nő tudja, mi a méhnyakon termelődő, a megtermékenyülésben kulcsfontosságú nyák, amely üzen a termékeny időszakról, hiánya pedig annak ellenkezőjéről. Az ovulációs módszert elsajátító házaspárok egyszerűen tudják követni a termékeny, illetve a terméketlen időszakot – hangzott el az előadáson.

A konferencián Szenes István SVF Az élet értelmessége és értéke mint feladat, Borbély Ádám SFV Az élet sava-borsa, Fodor Ákos SFV A várandósság belgyógyászati aspektusai, Megyeri Valéria Termékenységvédelem, Dervarics Boros Ágnes és Schaffler Orsolya pedig A Creighton-módszer és a NaPro technológia címmel tartott előadást.

A Magyarországi Billings Központot a Pócspetri székhelyű Filia Alapítvány működteti, Lukács Krisztina és Lukács László vezetésével. Az alapítvány célkitűzései között szerepel a fiatalok keresztény nevelése, a családok támogatása, valamint a természetes családtervezés, a Billings ovulációs módszer megismertetése. A központ akkreditált oktatói plébániai jegyesoktatáson, családos közösségek találkozóin, iskolai „családi életre nevelés” órákon tanítják a módszert; meghívásra, egyházi és világi intézményekben, különböző rendezvényeken vagy igény szerint egyéni konzultációs alkalmak keretében oktatják az érdeklődőket.

A módszert egy ausztrál orvos házaspár, Evelyn és John Billings dolgozta ki 1953-ban. Egy klinikai és kutatóorvosokból álló nemzetközi csoport több évtizedes munkájának köszönhetően a módszer tudományos bizonyítást nyert. Az Egészségügyi Világszervezet 1971-ben indított több országra kiterjedő átfogó vizsgálata alapján hivatalosan is elismerték a Billings ovulációs módszert. Ennek nyomán alakult ki egy új reprodukciós tudomány, a Szent II. János Pál pápa által is támogatott Creighton-módszer (NaPro technológia – Natural Procreative Technology), melyet Thomas Hilgers szülész-nőgyógyász professzor dolgozott ki az Egyesült Államokban: ez a módszer a meddőségkezelés leghatékonyabb, az Egyház által is támogatott formája; 80 százalékos sikerességi mutatója messze felülmúlja a mesterséges reprodukciós eljárásokét. „A Billings-módszert a 20. század egyik legnagyobb felfedezéseként fogják számon tartani az orvoslás történetében” (T. Hilgers professzor, a VI. Pál Pápa Intézet alapító igazgatója).

A módszert könnyű megtanulni és alkalmazni. Ingyenes, semmilyen eszközt, gyógyszert vagy belső vizsgálatot nem igényel. Minden kultúra és vallás részéről elfogadható. Nem véletlen, hogy ez a módszer terjedt el az egész világon: több mint száz országban oktatják és alkalmazzák. Alapja az önmegfigyelés. A Billings-módszer a női szervezetben lévő, a termékenységre utaló egyetlen specifikus jel, a méhnyak által termelt nyák változásainak figyelemmel kísérését és ezen ismeretnek a ciklus különböző szakaszaiban történő alkalmazását jelenti, mely képzett oktató segítségével könnyen elsajátítható.

A Magyarországi Billings Központ elérhetősége: 4405 Nyíregyháza, Pásztor utca 5.; www.billings.hu.

Forrás: Kovács Ágnes sajtóreferens/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

2019. február 19. kedd
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

2019. február 19. kedd