Elhunyt Henri Schwery svájci bíboros

Kitekintő – 2021. január 10., vasárnap | 18:52

Henri Schwery 88 éves volt, január 7-én hunyt el szülőfalujában, a Svájc francia részén fekvő Saint-Léonard-ban, Valais-ban, ahol régóta egyszerű káplánként végzett plébániai szolgálatot. Temetését január 11-én tartják.

Ferenc pápa táviratában, melyet Jean-Marie Lovey sioni püspöknek, a svájci püspöki konferencia elnökének küldött, röviden áttekintette Henri Schwery bíboros életét és tevékenységét, és mint a tudomány emberéről és az egyházmegyéje iránt nagyon elkötelezett lelkipásztorról emlékezett meg a bíborosról.

Részvéttáviratában a Szentatya a sioni egyházmegye egész közösségéhez fordult, a bíboros ugyanis ott kezdte egyházi útját pappá szentelésével 1957-ben, miközben matematikát és kvantumfizikát tanult a fribourgi egyetemen.

„Az Atya fogadja be békéjébe és világosságába ezt a tudós embert és lelkipásztort, aki mélyen elkötelezte magát egyházmegyéje vezetése során. A hívek lelkipásztori igényeire odafigyelve a papi hivatásoknak és a papok képzésének szentelte magát. Számos alkalommal elkötelezte magát az Egyház egységének keresése mellett is.”

A távirata végén a pápa apostoli áldását adta a papokra, az elhunyt bíboros hozzátartozóira és mindazokra, akik részt vesznek a temetési szertartáson, amelyet január 11-én, hétfőn délelőtt fél 11-kor tartanak a sioni székesegyházban.

*

Henri Schwery 1932. június 14-én született Saint-Léonard-ban, a sioni egyházmegye területén, egy igen népes család utolsó gyermekeként. Az 1500 lakosú település Valais kanton Rosano-völgyében, Sion városától néhány kilométerre található.

Miután Henri Schwery befejezte teológiai tanulmányait a sioni nagyszemináriumban, majd Rómában, 1957-ben Sion püspöke visszahívta Svájcba további tanulmányok céljából. A Saint-Léonard-i templomban, saját plébániáján szentelték pappá 1957. július 7-én, és miután elvégezte az egyetemet matematika és elméleti fizika szakon, 1961-ben Sionban kezdte meg tanári munkáját.

Szent VI. Pál nevezte ki püspökké 1977-ben, és 1991-ben Szent II. János Pál kreálta bíborossá.

Henri Schwery bíboros számos lelkipásztori feladatot látott el, miközben mindig tanított. Tizennyolc éves egyházmegyei kormányzását különösen meghatározta az ecône-i szemináriummal való nehéz kapcsolat. Az egyházmegyéje joghatósága alá tartozó szemináriumot Marcel Lefebvre püspök, a Szent X. Piusz Testvériség elöljárója vezette.

Henri Schwery püspöksége idején a sioni egyházmegyében bevezette az állandó diakonátust és létrehozott egy egyházmegyei szemináriumot 1986-ban. A családok támogatására összpontosító lelkigondozást alakított ki, és a kiegyensúlyozottabb plébániai hálózat biztosítása érdekében lelkipásztori ágazatokat hozott létre.

A svájci püspöki konferencia elnökeként Schwery bíboros szervezte Szent II. János Pál 1984-es svájci apostoli útját, és ő volt a pápa kísérője is. Miután 1995-ben egészségügyi okokból lemondott egyházmegyéje kormányzásáról, Schwery bíboros 2012-ig pápaválasztó bíboros maradt. Ebben a minőségében részt vett a 2005-ös konklávén. Az 1991 és 2000 közötti években a Római Kúria különféle dikasztériumainak, például a Szentek Ügyeinek Kongregációjának és a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának tagja volt. Emellett a Szent Sír Lovagrend svájci nagyperjeli tisztét is betöltötte.

Halála után a bíborosi kollégiumnak összesen 228 tagja van, akik közül 128 a pápaválasztó, 100 pedig nem választó, vagyis 80 év feletti bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria