Elhunyt Jozef Ižold szlovák szalézi tartományfőnök

Megszentelt élet – 2020. május 22., péntek | 16:42

Tíz hónapos küzdelem után a rák győzött: május 20-án 56 éves korában, szerzetesi életének 29., papságának 19. évében elhunyt Jozef Ižold szlovák szalézi tartományfőnök.

Jozef Ižold 1964. január 30-án született Rybník nad Hronomban, az akkori kommunista Csehszlovákiában, egyszerű, de élő hitben gazdag családban. Középiskolai tanulmányainak befejezése után be akart lépni a pozsonyi egyházmegye szemináriumába, amely az egyetlen volt akkoriban Szlovákiában. Mivel kérését négy alkalommal elutasították, miután konzultált a Páli Szent Vince misszionáriusaival, a szaléziakhoz fordult, akik akkoriban rejtőzködtek, titokban léteztek csak.

1988-ban belépett a földalatti jelöltházba, és a kommunista rezsim összeomlása után 1990-ben belépett az újból megnyílt noviciátusba: 1991. augusztus 10-én, 27 éves korában szalézi szerzetes lett. Az olaszországi Navéban kezdte a posztnoviciátust, majd a szlovákiai Zsolnán (Žilina) folytatta, hogy 1994-ben visszatérjen Olaszországba, ahol filozófiai tanulmányokat végzett a római Pápai Szalézi Egyetemen.

1997-ben Torino-Crocettán kezdte meg teológiai tanulmányait. Miután a Segítő Szűz Mária-bazilikában diakónussá szentelték, visszatért Zsolnára a posztnovíciusok közé mint a formációs csapat tagja. 2001. január 20-án szentelték pappá Zsolnán, és továbbra is a szalézi formációban dolgozott.

2005 és 2008 között a formációért felelős tartományi küldött, a tartományi tanács tagja lett. 2008-ban a tartományfőnök vikáriusa lett. 2014 januárjában Pascual Chávez, az akkori rendfőnök kinevezte szlovák tartományfőnöknek. 2017-ben Pozsonyban nagy örömmel élte meg Titus Zeman szalézi vértanú boldoggá avatását.

2019 nyarán nagyon agresszív tumort diagnosztizáltak nála. Orvosok kezelték és rendtársai kísérték a betegséggel folytatott tíz hónapnyi harca során. Utolsó napjaiban rendtársai ápolták a pozsonyi tartományfőnökségen, ahol Jozef Ižold atya 2020. május 20-án, szerdán késő este, a feltámadásba vetett hittel és szentségekkel megerősítve visszaadta lelkét Teremtőjének.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria