Elhunyt Kolbai Mária orsolyita nővér

Megszentelt élet – 2019. január 10., csütörtök | 12:07

A Szent Orsolya Rend Római Uniójának Magyar Orsolyita Közössége a feltámadás reményében tudatja, hogy Kolbai Mária OSU nővér életének 91. évében, 2018. december 12-én hazatért a Teremtőhöz.

Kolbai Mária OSU nővér hamvait 2019. január 11-én, a 11.30-kor kezdődő szentmise és temetési szertartás után helyezik örök nyugalomra a győri Szent Anna orsolyita templom kriptájában.

* * *

Kolbai Mária nővér 1928-ban született Nagyváradon szülei egyetlen gyermekeként. Komoly vallásos nevelésben részesült. A nagyváradi Szent Orsolya Gimnáziumban érettségizett 1947-ben, majd felvételét kérte a Szent Orsolya Rendbe. 1948. február 2-án Pincehelyen kezdte meg a noviciátust. 1949-ben édesanyja egyedül maradt, ezért a fiatal novíciát hazaküldték, hogy segítségére legyen.

1950-ben, a szerzetesrendek működésének betiltását követően Mária nővér a MÁV-nál tanult és dolgozott Győrben, vasúti tisztként. Nyugdíjazása után a győri Szent Imre-plébánia karitászügyeivel foglalkozott.

A szétszóratás után is kapcsolatban maradt a tartományfőnöknővel és a rendtársaival. 1964-ben titokban tette le első fogadalmát a budapesti szervita templomban. Édesanyját haláláig támogatta, ápolta. 1998-ban, édesanyja halála után vállalta a közösségi életet a győri rendházban. 2000. február 12-én tett örökfogadalmat. Fontos feladatokat kapott, melyeket engedelmesen és örömmel vállalt. Elmélyült imaélete, Mária-tisztelete segítette mindennapi munkájában. A Szent Orsolya Rend győri leánykollégiumában sikeres nevelői munkát végzett, majd Egerben házfőnöknő lett, nevelői tevékenységét is folytatva az egri leánykollégiumban.

Mária nővér megromlott egészségi állapota miatt 2016. március 1-jén a győri rendház Szent Angéla Otthonába költözött. A közösségi életet kiemelten fontosnak tartotta, imádságos lelkületével jó példát adott mindenkinek. Az irgalmasság cselekedeteit is buzgón gyakorolta, látogatta a betegeket, vigasztalta, vagy éppen finom humorával jókedvre derítette őket. Áldozatos, apostoli életével Szent Angéla karizmáját hordozta.

Az örök világosság fényeskedjék neki! Imádkozzunk érte!

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria