Öt család háza szépül meg a Székesfehérvári Egyházmegyében

Hazai – 2021. március 4., csütörtök | 12:12

A Székesfehérvári Egyházmegyében a rászoruló családok lakókörnyezetének megszépítését célzó „Szép otthonok” programban 2021-ben öt család vesz részt Baracskán, Ráckevén, Dunaújvárosban és Budakeszin.

A Katolikus Karitász felzárkóztató célú lakhatási körülményt javító országos segélyprogramja a helyi szervezet koordinálásában 2018 óta zajlik sikeresen a székesfehérvári egyházmegyei és a plébániai karitászcsoportok önkénteseinek bevonásával. Az elsődleges cél a rászoruló családok élet- és lakhatási körülményeinek javítása a családok önként vállalt, aktív, tevőleges közreműködésével.

A szervezet az öngondoskodó család munkáját három részből álló eszközcsomaggal támogatja, amelynek első tétele az udvar és a lakókörnyezet rendbetételének eszközeit (gereblye, ásó, kapa, lapát), a második a lakás tisztán tartásához szükséges eszközöket (tisztítószerek) tartalmazza, míg a harmadik egység a festék és festőeszközök csomagja. Ezenfelül a résztvevők egy szabad felhasználású anyagi keretből, saját egyedi igényeiknek megfelelően is gondoskodhatnak otthonuk komfortosabbá tételéről (nyílászárócsere, szaniterek kicserélése, egyes szakmunkák elvégzése).

A program nyolc hónapig tart, ez idő alatt a programkoordinátorok folyamatosan kapcsolatban vannak a családokkal, támogatják őket, illetve kontrollálják az elvégzett munkákat. Fontos, hogy a résztvevők megérezzék, hogy tevőlegesen alakíthatják életüket, nem tehetetlen kiszolgáltatottjai a sorsuknak. A Karitász azt szeretné elérni a program végére, hogy a családokban az eredmény fenntartására, esetleg továbblépésre is kialakuljon az igény.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Illusztráció: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria