Elindult a tanév az egri szemináriumokban is

Hazai – 2020. szeptember 15., kedd | 9:01

Az Egri Hittudományi Főiskola, az Egri Érseki Papnevelő Intézet, valamint a Redemptoris Mater Missziós Szeminárium közös tanévnyitó ünnepségét szeptember 12-én tartották.

A program Szentlélek-hívással, közös imádsággal kezdődött a szeminárium kápolnájában. Juhász Ferenc pasztorális helynök beszédében kiemelte,

úgy elszakadni a világtól, hogy ott maradni valamelyest, és úgy válni pappá, hogy ne váljon az ember a világ számára idegenné, túlzottan klerikálissá, nem könnyű feladat.

De az egyensúly megtalálásában sokat segíthetnek a szemináriumi évek. A helynök hangsúlyozta, senki sem véletlenül van itt, hanem tudatos döntéssel igent mondott Isten hívására. A lelki formálódáshoz, az Istennel való kapcsolat elmélyítéséhez pedig nagyon fontosak a szentmisék – hívta föl a hallgatók figyelmét. Beszéde végén Juhász Ferenc a jó közösség jelentőségére világított rá.

Az ünnepség ezután az intézet Aloyzianum termében folytatódott, ahol Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora mondott köszöntőt, felhívva a figyelmet az elhivatottság jelentőségére.

Dolhai professzor azt kívánta a kispapoknak, hallgatóknak, hogy szítsák fel magukban ismét a tudás iránti vágyat, és legyen meg bennük a készség az új ismeretek befogadására. Ezek mellett nagyon fontos az intenzív lelki élet és a Jézussal való személyes kapcsolat elmélyítése – fogalmazott a rektor. A köszöntőben elhangzott, idén négyféle képzési formában összesen 128 aktív hallgató kezdi meg a tanévet.

A beszédet követően az elsőéves papnövendékek fogadalmat tettek; az idősebb diákok tapssal köszöntötték az újoncokat.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria