Komárom-Esztergom megyében is elkészült a SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat

Hazai – 2021. május 15., szombat | 12:00

Befejeződött Komárom-Esztergom megyében a SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat kialakítása. A mintegy 1000 kilométeres útvonal Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, valamint a felvidéki Nagyszombat és Pozsony megye vallási kegyhelyeit köti össze – tájékoztatta a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke május 11-én az MTI-t.

Popovics György elmondta, a megyében 241 kilométeres nyomvonalat jelöltek ki meglévő kerékpárutakon és kis forgalmú közutakon, a zarándokúton 38 településsel ismerkedhetnek meg a biciklisek. Az útvonalon 42 pihenőhelyet is kialakítottak, valamint 13 helyszínen információs táblákat helyeztek el.

A SacraVelo révén kistelepülések vallási és egyéb értékei is felkerültek a turisztikai térképre. A megyei nyomvonal gerincét öt Mária-kegyhely összekötése és bemutatása képezi 

– tette hozzá Popovics György.

A beruházás Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, valamint a szlovákiai Pozsony és Nagyszombat megye összefogásával jött létre és az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg.

A Komárom-Esztergom megyei szakaszt mintegy 100 millió forintból alakították ki.

*

A SacraVelo másik hazai útszakasza, a Győr-Moson-Sopron megye területén kijelölt hálózat 648 km hosszú, 110 települést érint, amelyek mentén 83 kis pihenőhely létesült.

A „SacraVelo – Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében” nevű projekt keretén belül közel kilencszáz kilométer hosszú, biztonságosan használható kerékpáros úthálózatot jelöltek ki, amely kapcsolódik az EuroVelo6 „Duna-menti” és az EuroVelo13 „Vasfüggöny” nemzetközi kerékpáros útvonalakhoz.

A szakrális célállomások hagyományos eszközökkel történő bemutatását honlap és mobilapplikáció is kiegészíti, amelyek a kerékpáros zarándokok és turisták számára az érdekes pontok felkeresése és a látnivalók részletes bemutatása mellett hasznos kiegészítő információkat is tartalmaznak.

Forrás: MTI /Sacravelo.eu

Fotó: Sacravelo.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria