Elkezdődött az Ars Sacra Fesztivál

Hazai – 2014. szeptember 19., péntek | 19:55

A Nemzeti Múzeumban tartott ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét szeptember 19-én a nyolcadik Ars Sacra Fesztivál. A szakrális művészetek programsorozata szeptember 20–28. között látogatható.

„Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5,14) – így szól az Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Herczegh Anita, a köztársasági elnök feleségének fővédnöksége alatt zajló rendezvénysorozat idei mottója, jelképezve, hogy a Szentlélek ihletésére alkotó művészek az isteni világosság tanúi és hordozói.

A Nemzeti Múzeum dísztermében rendezett megnyitóünnepségen Csorba László, az intézmény főigazgatója kiemelte, hogy az Ars Sacra évről évre segít „átélni és megérteni annak a kultúrának az útjait, keresztútjait, amelyben élünk”. A Nemzeti Múzeum szakrális művészeti fesztiválhoz csatlakozó kiállításai kapcsán hangsúlyozta, hogy a „folytonosság és újratalálkozás” jegyében virágzó, az emberi lélek és gondolkodás egyetemes összefüggéseit közvetítő kultúra, művészet időtlen; a szakrális művészetek pedig nagyon mélyen vallanak történelmünkről.

Horkay Nándor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója szerint a szent művészetek küldetése a remény jeleinek felmutatása az egyetemes, keresztény és magyar kultúrában, hiszen „a szép, a jó és a remény felismerésének lelki üzenetét hordozzák”.

„Az Ars Sacra keretében feltárjuk nemzeti szentélyeink kincseit, és megfoghatóvá tesszük a megfoghatatlant” – kezdte megnyitóbeszédét Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök, a külföldi magyarok főpapja, aki Erdő Péter bíboros távollétében képviselte az egyházat. Cserháti püspök felhívta a közönség figyelmét arra, hogy a szakrális művészetek képesek felemelni az embert és a lelkeket, felragyogtatva az isteni jóságot és szépséget – „azt a rejtett valóságot szemléltetik, amit mindannyian keresünk.” A vágyakozó szeretetről beszélve hozzátette: „Templomainkban, múzeumainkban az isteni szeretet emlékeit őrizzük, amelyek csak arra várnak, hogy a világ sötétségében zarándokló ember felfedezze őket; az Isten szeretetébe való hazatérés örömét közvetítik.”

A megnyitón, amelyen a Junior Prima-díjas Anima Musicae Kamarazenekar Vivaldi és Mozart darabjait adta elő, az ünnepélyes köszöntők sorát Lackfi János Prima Primissima és József Attila-díjas költő, író zárta. Külön ez alkalomra született, a művészetet, a szakralitást és magát a programsorozatot magyarázó humoros írásában úgy fogalmazott: „az Ars Sacra az, ahol még a szentek is fesztiváloznak.” Végül a Nemzeti Múzeum lépcsőiről – a jelenlévők általános derültségére – mintegy kétszáz, a rendezvényt jelképező angyalkával díszített léggömb emelkedett a magasba, ezzel az Ars Sacra Fesztivál hivatalosan is kezdetét vette.

Fotó: Ars Sacra Alapítvány

Sárdi Krisztina/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria