Elkezdődtek a Kolozsvári Magyar Napok

Külhoni – 2017. augusztus 17., csütörtök | 13:38

Elstartolt a 8. Kolozsvári Magyar Napok. Hivatalosan augusztus 13-án kezdődtek a legkülönfélébb műfajú rendezvények, de több kiállítást már korábban megnyitottak.

Augusztus 3-ától szeptember 3-áig látogatható a Művészeti Múzeumnak helyet adó Bánffy-palotában a Gy. Szabó Béla életművéből nagy merítést mutató Barangolások Gy. Szabó Béla művészetében című kiállítás. Aki Kolozsváron jár ebben az időszakban, ki ne hagyja, ingyenesen látogatható. Két témára fűzték fel a tárlatot a szervezők, a hagyatékot gondozó Ferenczy Miklós és Bordás Beáta művészettörténész: a címben idézett barangolás, utazás, és az önarckép. Ez utóbbi okból a művész legkülönfélébb technikákkal (olajfestmény, pasztell, rajz, fametszet) készült önarcképeiből láthatnak válogatást, amelyek a világhoz való viszony érzékeny lenyomatai és az emberi-művészi fejlődés dokumentumai egyben.

Augusztus 10-én szintén a Bánffy-palotában nyílt meg Szalay Lajos Bibliája címmel a nagy művész és a reformáció 500. évfordulója előtt egyaránt tisztelgő másik világszínvonalú kiállítás, mely szintén szeptember 3-áig látogatható. Az 1909–1995 közt élt Kossuth-díjas magyar grafikus 1946 és 1988 között külföldön, Argentínában és az Egyesült Államokban élt és alkotott. Pablo Picasso a legenda szerint ezt nyilatkozta róla: „Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a 20. századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.” A magyar grafikus mindvégig hittel és ihletforrásként nyúlt a Bibliához, életműve csúcsaként tartják számon Genezisét. Az 1966-ban kiadott album Magyarországon 1973-ban jelent meg, 124 rajz foglalkozik az Ószövetséggel, annak egyes, a művész számára fontos témáival. A kolozsvári kiállításon a látogató megcsodálhatja az alkotó kivételes látásmódját, kitűnő rajztechnikáját, azt, ahogyan motívumokkal játszik, kiemel, variál, olykor színez. Az egyes kiállítótermekben különböző ó- vagy újszövetségi idézetek vezetnek be témákat, amelyek a művész interpretációjában megelevenítik a kísértést, a kegyelmet és más, a ma emberének is nagyon aktuális témákat.

A hivatalos nyitónap délelőttjén a Szent István Néptánctalálkozó résztvevői tánckavalkádon mutatkoztak be a főtéren, Mátyás király lovasszobra előtt: megkapó, gazdag népviseleteket, táncokat láthatott az arra járó, egy dob kíséretével a vidám görög csoport énekelt is, és örömmel állt a fotósok rendelkezésére.

A Szent Mihály-templom tornyát szervezett csoportokban, bejelentkezés alapján lehet látogatni az egy hét alatt.

Az egyhetes programnak két megnyitója is volt: vasárnap délelőtt az evangélikus-lutheránus templomban az ökumenikus istentisztelettel, Istenhez fohászkodva, magunkat és a rendezvényt is Istennek ajánlva kezdődött az ünnepség. A másik, hivatalos megnyitót hétfőn este 7 órakor a Kolozsvári Állami Magyar Opera nagytermében tartották. Itt a kolozsvári magyar napok ötletgazdája és főszervezője, Gergely Balázs az elmúlt év néhány, a közösséget érintő eseményét pozitív-negatív ellentétpárba gyűjtve idézte fel. Azt is bejelentette, hogy pályázati pénzek segítségével a Szent Mihály-templom restaurálása is lehetséges lesz. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is kolozsvári események felidézésével kezdte, majd nagyobb léptékben, az egész erdélyi, romániai magyarságot érintő kérdésekről ejtett szót. Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke és Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke politikai beszéde zárta az ünnepség szónoki részét, majd a Magyar Állami Népi Együttes Kodály Zoltán emlékére készült előadása következett. 

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Bodó Márta

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria