Elkezdődtek a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont kivitelezési munkálatai Zalaegerszegen

Hazai – 2020. március 29., vasárnap | 16:06

1892-ben ezen a napon, március 29-én született Mindszenty József bíboros. A hercegprímás emlékére múzeumot és zarándokközpontot hoznak létre Zalaegerszegen, illetve Mindszenty-utat is létesítenek.

A Modern Városok program keretében megvalósuló projekt zászlóshajója a Mindszenty József bíboros, hercegprímás fordulatos életét bemutató interaktív látogatóközpontnak otthont adó komplexum, a Mindszentyneum kialakítása, amely zöldmezős beruházásként egy nívós épületben, a Göcseji Múzeum épületének közvetlen szomszédságában valósul meg.

A kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel a kivitelezési munkálatok megkezdését jelző ünnepélyes alapkőletétel elmaradt, de a beruházás már zajlik.

Mindszenty bíboros Zalaegerszegen töltött évei alatt jelentősen hozzájárult a város fejlődéséhez, elsősorban kulturális és szociális szempontból. Hogy az egykori plébános emlékét megőrizzék, a megyeszékhely több műemlék épülete is megújulhat, a város színvonalas turisztikai szolgáltatásokkal gazdagodik, sőt vendégbarát szolgáltató egységeket is kialakítanak. A cél, hogy a látogató Mindszenty József nyomában barangolja be a település nevezetes épületeit, várostörténeti jelentőséggel bíró színtereit, azaz a „Mindszenty-utat”, így kapva teljes képet a későbbi bíboros egykori életéről, történelmi jelentőségű tetteiről, nevét, életútjának eseményeit őrző helyszínekről.

A Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpontban egy egész szintet szánnak Mindszenty József élete és tevékenysége bemutatásának, míg egy másik szinten a kommunista diktatúrában zajló vallásüldözést ismertetik majd széleskörűen. Az intézmény lesz az első olyan hazai állandó kiállítás, amely az érsek, hercegprímás életútjának teljes keresztmetszetét és mellette a II. világháború utáni hazai egyházüldözés tematikáját teljes terjedelmében a nagyközönség elé tárja. A komplexum egyben a Mindszenty-út kiindulási pontjaként is szolgál majd, ahol az okoseszközre letölthető guide is elérhetővé válik.

A bemutatás modern és hagyományos elemeit ötvöző kiállítások mellett kávézó, helyi termékeket is árusító ajándékbolt, múzeumpedagógiai és rendezvényhelyiségek is a vendégek rendelkezésére állnak majd az épületben, valamint egy különterem, amely a vallási közösségi összejövetelek színtereként fog szolgálni.

A zöldmezős beruházás keretében épülő Mindszentyneum telkén a megelőző régészeti feltárási munkálatok során nem várt érdekesség bukkant a felszínre: két középkori téglaégető kemence maradványai kerültek elő. A településtörténeti jelentőséggel bíró leletanyagot közelről is megtekinthetővé kívánja tenni a város vezetősége, lehetőség szerint a megtalálási helyük közelében, így a kemencék a Mindszentyneum pinceszintjén állandó tárlaton lesznek láthatók.

Orbán Viktor miniszterelnök és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere 2015 áprilisában írta alá azt az együttműködési megállapodást, amelynek keretében a kormány támogatja a Mindszenty József előtt tisztelgő zarándokközpont megvalósítását. 

A Modern Városok program keretében a kormány az alábbi beruházások megvalósításához járul hozzá:
• a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont (Mindszentyneum) megvalósítása;
• a Göcseji Múzeum felújítása;
• parkolóépítés és kapcsolódó útfejlesztések;
• a Kvártélyház homlokzatának felújítása;
• a Mária Magdolna-plébánia épületének felújítása;
• a Mária Magdolna-plébániatemplom felújítása és új orgona beszerzése;
• a botfai ErdődyHüvös-kastély átalakítása, a benne lévő Mindszenty Ifjúsági Ház szálláshelyfejlesztése;
• az 1858-as volt Korona Szálló épületének felújítása;
• a Mérlegház helyreállítása;
• a volt tiszti klub felújítása;
• a Göcseji úti ravatalozó épület felújítása.

A Modern Városok program külön kormányhatározata kiegészítő forrást biztosít a leendő Mindszentyneum mellett lévő Göcsej Múzeum megújulásához, modernizálásához, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert támogatásból valósul meg. A tervek szerint a két intézmény közös üzemeltetéssel fog működni, az épületek közötti átjárás nemcsak a kombinált jegyeknek köszönhetően, de fizikailag is biztosítva lesz.

A Modern Városok program keretében támogatott Mindszenty-út projektelemei közül elsőként a zalaegerszegi Mária Magdolna-plébániaépület külső, homlokzati felújítása készült el 2018 tavaszára, a közeli Kvártélyház külső megújítását célzó beruházás idén februárban zárult.

A Mindszenty-projekt keretében tavaly novemberre megújult a botfai Erdődy–Hüvös-kastélyban működő Mindszenty Ifjúsági Ház is. A ház modern külsővel, a látogatói igényekhez igazodó szolgáltatásokkal, gyönyörű természeti környezetben, változatos programkínálattal, 21 db 2-4 ágyas szobával, valamint számos kiegészítő szolgáltatással várja a látogatókat: a diákcsoportokat, a családokat, a kirándulni vágyókat és természetesen a zarándokokat.

Forrás és látványterv: Mindszentyneum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria