Először szenteltek meg élővizet Pécsen és Jászberényben

Kishírek – 2019. január 10., csütörtök | 12:55

A hagyomány szerint vízkereszt ünnepét élővíz megszentelésével ünneplik a görögkatolikus közösségekben. Pécsen a Tettye-patak forrását, Jászberényben pedig a Zagyvát szentelték meg január 6-án. Mindkét közösségben első alkalommal szenteltek meg élővizet.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az emberiség egész történelme során mindig is a víz, s főként az élő víz, a folyóvíz felé igazodott, e köré rendezte – a szó legigazibb értelemében – az életet. Vízkeresztkor is éppen ez történik: a zsidó nép az életet fenntartó vízhez menetel, hogy tanúja legyen annak, amikor az élet forrása, az Isten Fia keresztséget kér Jánostól.

Vízkeresztkor az Isten mélyre hajol az emberért, melyet a vízszentelés szertartásában ezt a vízbe merülő hármas gyertya jelképezi. A szertartáson a kereszt alámerítése pedig Jézus alámerülését szimbolizálja, aki ezzel szenteli meg a vizet. A vizet, magyarán az életet ezáltal átjárja Isten jelenléte és ereje.

A pécsi görögkatolikus parókia közössége a január 6-i Szent Liturgiát követően vonult Pécs legbővizűbb forrásához, a Tettye patakhoz, hogy ősi bizánci szokás szerint megszenteljék az élő vizet. A szertartás végén Zajácz Gábor parókus a frissen szentelt vízzel megáldotta a híveket, hogy ezáltal hitünkben is megerősödjenek.

Az újonnan megalapított Jászberényi Szervezőlelkészség hívei január 6-án a Zagyva-parton ünnepelték Krisztus megjelenését. A résztvevők a szervezőlelkészség egész területéről jöttek: Tápiószecső, Nagykáta, Jászárokszállás, Jászjákóhalma és Jászberény görögkatolikusai is jelen voltak. Az ünnepi Szent Liturgia után a közeli Városi-Zagyva partján első alkalommal végezték a vízszentelés szertartását. Az imádságot követően a hívek haza is vihettek az újonnan megszentelt vízből.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria