Elraboltak két püspököt Szíriában

Kitekintő – 2013. április 23., kedd | 10:59

Elraboltak két szír ortodox püspököt Aleppó mellett. A főpásztorok valószínűleg életben vannak, ám sofőrjüket megölték.

Mar Gregorios Yohanna Ibrahim szír ortodox püspök (balra) és Pál görög ortodox aleppói érsek (jobbra lent; ő egyébként János antiochiai pátriárka testvére) épp hazafelé tartott a török határtól, ahol egy kisvárosban végeztek „humanitárius munkát”, amikor az Aleppo melletti Kfar falunál fegyveresek megállították őket, a sofőrt, aki egy diakónus volt, megölték, a főpásztorokat pedig elrabolták – írja az rt.com. A támadásért még egy csoport sem vállalta a felelősséget.

2011 májusában az International Christian Concern azt jelentette, hogy a szíriai keresztények jobban tartanak az ellenzéki csoportoktól, mint a kormánytól, mivel az Asszád-rezsim alatt viszonylagos tolerancia érvényesült a vallási kisebbségek irányába. Ezért a 10 százalékos keresztény kisebbség igencsak ki van téve az ellenzéki csoportok támadásainak.

A két éve folyó polgárháború folyamán az emberrablások bevett eszközzé váltak. Pál érsek otthonát egyébként tíz napja rakétatámadás érte.

A Vatikáni Rádió honlapja szerint Federico Lombardi szentszéki szóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: a Szentatya imádkozik a két elrabolt püspök egészségéért és kiszabadításáért és azért, hogy mindenki elkötelezettségével a szír nép végre hatékony választ kapjon humanitárius drámájára, továbbá a látóhatáron megpillanthassa a béke és a kiengesztelődés valódi reménysugarait.

Magyar Kurír

(szg)