Eltemették Fra’ Matthew Festinget, a Szuverén Máltai Lovagrend korábbi nagymesterét

Kitekintő – 2021. december 6., hétfő | 14:36

A Szuverén Máltai Lovagrend tagjai és világszerte működő segélyszervezeteinek képviselői kísérték utolsó útjára Fra’ Matthew Festinget, a rend 79. nagymesterét december 3-án Vallettában, Málta fővárosában. A gyászmisét Silvano Maria Tomasi bíboros, Ferenc pápa követe mutatta be a rend egykori nagytemplomában. Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke is koncelebrált.

Fra’ Matthew Festinget 2008 márciusában választották nagymesterré, és 2017 januárjáig szolgált ebben a tisztségben. Az egykori nagymester november 12-én hunyt el Máltán.

Keresztes zászlóval letakart koporsóját a rend hagyományai szerint rendtársai vitték vállukon az oltárig.

A gyászszentmisén rendtársai mellett Málta miniszterelnöke, Robert Abela is részt vett, illetve jelen voltak a lovagrend segélyszervezeteinek képviselői is, köztük Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, és munkatársai, Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök és Solymári Dániel nemzetközi kapcsolatokért felelős szakmai vezető.

A szentmisét Silvano Maria Tomasi bíboros mutatta be, akit Ferenc pápa nevezett ki a máltai lovagrendhez különleges küldöttének. Szentbeszédében a bíboros kiemelte, a rendnek ma is harcolnia kell, ám ezúttal nem karddal, hanem a jótékonyság sokkal erősebb fegyverével a szegényekért és betegekért.

Fra’ Matthew Festing négyszáz év után az első nagymester, akit a vallettai társszékesegyházban, a rend egykori nagytemplomában helyeztek örök nyugalomra.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria