Emlékműmegáldás a trianoni békediktátum centenáriumán a nyíregyházi katolikus gimnáziumban

Kishírek – 2020. október 12., hétfő | 15:34

Október 7-én a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola rózsakertjében megáldották a trianoni emlékkeresztet.

Az intézmény vezetősége, tanárai és diákjai megemlékeztek a békediktátum aláírásának 100. évfordulójára. Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezető beszédében emlékeztetett a veszteségekre, majd Juhász Gyula Trianon című versének szövegéhez illesztett vetített képeket láthattak a jelenlevők az elszakított területekről: Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyről és Délvidékről. Az intézményvezető asszony hangsúlyozta: száz évvel a békediktátum után mi magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk. Felépítettük azt a lépcsőt, amelyen a megalázottságból, megtörtségből kiemelkedtünk, és leküzdöttük a kommunizmus hosszú évtizedeit is. Ma már nyíltan és őszintén beszélhetünk Trianonról, és természetes, hogy felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki, diaszpórákban élő és magyarországi fiatalok együtt gondolkodhatnak a közös jövőjükről.

Az intézmény udvarán emlékkeresztet állítottak fel, melynek kapcsán köszönetet mondtak Tölgyfa Gábornak, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatójának, aki az iskolának felajánlotta a szükséges fa alapanyagot. Az emlékművet Jóni János fafaragó mester készítette el.

A Rákóczi Szövetség Szent Imre Ifjúsági Szervezete június 4-én gyalogos zarándoklattal emlékezett a gyásznapra, melyről most képes élménybeszámolót láthattak a jelenlévők. Ezután a szervezet által meghirdetett online szavalóverseny és rajzpályázat eredményhirdetése következett. A Nagy-Magyarországot ábrázoló fafaragás tövében határon túli költők sorait tolmácsolták a diákok, majd az emlékkeresztet Nagy Csaba iskolalelkész áldotta meg.

Forrás: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Hubai Levente

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria