Emléktáblát avattak a római Pápai Magyar Intézetben

2013. október 7., hétfő | 21:29

Október 7-én 19 órakor tartott ünnepség keretében Erdő Péter bíboros áldotta meg a római Faconieri-palota főbejárata előterében azt az emléktáblát, amely a jogelődje révén 1928 óta működő Pápai Magyar Egyházi Intézetből (rövidebb nevén Pápai Magyar Intézet, PMI) kikerült tudósok, hitvallók és kiemelkedő egyházi vezetők nemzedékeinek kíván emléket állítani.

A Pápai Magyar Intézetnek is otthont adó Falconieri-palota jelentős részeit a barokk művészet egyik legnagyobb mestere, Francesco Borromini alakította ki a XVII. században. Az épületet 1927-ben vásárolta meg a magyar állam Bethlen István miniszterelnök és Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter kezdeményezésére, hogy a magyar tudománynak, kultúrának és művészképzésnek méltó otthona legyen az Örök Városban.

Ezzel indult el a Fraknói Vilmos választott püspök, akadémikus, történész örökségét is felvállalni kívánó római magyar kulturális és tudományos központ – a Római Magyar Akadémia – története, amely a patinás épületben 1928-tól fogad növendékeket. A Római Magyar Akadémiának kezdettől fogva volt egy úgynevezett papi osztálya is ösztöndíjas magyar papok számára, amely 1940-ben önálló pápai jogú intézménnyé vált Pápai Magyar Egyházi Intézet néven. Fenntartója a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

A Pápai Magyar Intézet teremtette meg a magyar papok tudományos képzésének feltételeit az Örök Városban. Egyszerre kilenc ösztöndíjas fogadására alkalmas, falai közül 1928 óta közel kétszázötven növendék került ki. Jelenleg az Esztergom–Budapesti, a Kalocsa–Kecskeméti, az Egri és a Veszprémi Főegyházmegyéből, valamint a Váci és a Szombathelyi Egyházmegyéből tanulnak itt. Az intézmény vezetője 2011 ősze óta Tóth Tamás pápai káplán, rektor.

Az emléktáblát a PMI egykori növendéke, Erdő Péter az Intézet protektor bíborosa áldotta meg. Köszöntőt mondott Győriványi Gábor, Magyarország Szentszék melletti nagykövete.

Az eseményen jelen volt – többek között – Zenon Grocholewski bíboros, a Katolikus Nevelés Kongregációjának prefektusa; Balla János, Magyarország olaszországi nagykövete; Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia igazgatója. Jelen voltak a volt elöljárók és növendékek római képviselői mellett a vatikáni és római egyházi, diplomáciai, egyetemi és kulturális élet, a társintézmények, valamint a római magyarság képviselői.

A kétnyelvű – magyar és olasz – emléktábla ötlete a Pápai Magyar Intézet és a Római Magyar Akadémia, valamint azok fenntartó szervei közti együttműködés egyik jele is. A trani márvány táblát, amelyet a római Gianfranco Loghi készített, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia állíttatta. Magyar felirata:

Jogelődje révén 1928 óta működik e házban a
Pápai Magyar Egyházi Intézet,
amely megteremtette a magyar papok tudományos képzésének
intézményes keretét az Örök Városban.
Tudósok, hitvallók és kiemelkedő egyházi vezetők
nemzedékei kerültek ki e falak közül.
Szolgálja az Intézet a jövőben is Egyházunk és Hazánk építését.
Állíttatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
2013-ban

Fotó: Bókay/Új Ember

PMI/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle