ENSZ-jelentés: Az éhezők száma nem csökken, miközben az elhízás terjed

Kitekintő – 2019. július 16., kedd | 10:51

820 millió körül volt 2018-ban azok száma, akik nem jutottak elegendő élelemhez, míg 2017-ben „csupán” 811 millióan; a negatív tendencia már harmadik éve tart – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) július 15-én nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A világ élelmezési és táplálkozási helyzetéről szóló jelentés fókuszában az éhezés megszüntetése mint fenntartható fejlődési cél megvalósításának kihívásai állnak. Még mindig sok a növekedésben megállt vagy alacsony testsúllyal született gyermekek száma. Mindeközben a helyzetet nehezíti a túlsúly és az elhízás folyamatos terjedése a világ minden pontján, különösen az iskolás- és serdülőkorúak körében.

Az éhezés nagyobb valószínűséggel sújtja a nőket, a két nem közötti különbség ezen a téren Latin-Amerikában a legnagyobb. „Bátrabb tettekre van szükség, hogy megállítsuk ezeket a rossz folyamatokat, és nem csak többet, hanem szélesebb összefogással kell cselekednünk” – hangsúlyozták a jelentés mögött álló szervezetek vezetői, nevezetesen az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Világélelmezési Program (WFP) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Azon országokban, ahol lassú a gazdasági növekedés, különösen a közepes jövedelmű országokban, melyek erősen rá vannak utalva a nemzetközi nyersanyag-kereskedelemre, egyre nagyobb mértékben van jelen az éhezés. A jelentés szerint a társadalmi egyenlőtlenségek is növekednek itt, megnehezítve a szegény, rászoruló és a társadalom peremén élők helyzetét a gazdaság lassulása vagy összeomlása esetén.

„Támogatnunk kell a szegényeket célzó és befogadó szerkezeti átalakításokat, melyek az egyének és közösségek középpontba állításával csökkentik a gazdasági sebezhetőséget, és az éhezés és a táplálkozási problémák felszámolásához vezető útra segítenek minket” – folytatják az ENSZ-vezetők közös előszavukban.

A legsúlyosabb a helyzet az afrikai kontinensen, ahol az éhezők aránya a legmagasabb a világon. Kelet-Afrikában a lakosság közel harmada (30,8 százaléka) alultáplált. Az éghajlati szélsőségek és politikai konfliktusok mellett a gazdasági nehézségek húzódnak a tendencia mögött. 2011 óta az országok közel felében, ahol nőtt az éhezés, a gazdaság lassulása volt ennek fő okozója.

Az alultáplált emberek legnagyobb számban (500 millió) Ázsiában élnek, főleg a déli országokban. A táplálkozási problémák legsűrűbben és együttesen Afrikában és Ázsiában fordulnak elő, itt él a növekedésben elmaradt és a kórosan alacsony súlyú gyermekek 90 százaléka. Dél-Afrikában és a szubszaharai Afrikában minden harmadik gyermek ide tartozik. Mindemellett a világon élő túlsúlyos gyermekek háromnegyede afrikai és ázsiai.

A szakértők szerint több mint kétmilliárd ember, többségében az alacsony és közepes jövedelmű országok lakosai, nem jutnak rendszeresen biztonságos, tápláló és elegendő élelemhez. De a rendszeres táplálkozás még a magas jövedelmű országok számára is kihívás: Észak-Amerika és Európa lakosságának nyolc százaléka küzd ezzel. Mindez pedig csak az élelmiszerellátó rendszerek drasztikus átalakításával orvosolható, hogy fenntartható módon biztosítsuk az egészséges táplálkozást a világon élő egyre több éhes szájnak.

Számok és adatok

Az éhezők száma a világon 2018-ban 821,6 millió fő volt, azaz minden kilencedik ember érintett. Ezen belül Ázsiában 513,9 millió fő, Afrikában 256,1 millió fő, Latin-Amerikában és a Karib-térségben 42,5 millió fő éhezett. Alacsony testsúllyal 20,5 millió csecsemő született, a növekedésében megállt öt év alatti gyermekek száma pedig 148,9 millió fő. A korához képest elégtelen testsúlyú öt év alatti gyermek 40 millió fő, miközben az iskolás- és serdülőkorú túlsúlyos lakosság 338 millió fő. Az elhízott felnőttek száma 672 millió fő, azaz minden nyolcadik felnőtt érintett.

Forrás: FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda

Fotó: FAO/Shutterstock

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria