Erdő Péter: Az új evangelizációra az egész világon szükség van

Kitekintő – 2012. október 28., vasárnap | 17:41

Szinódusi mérleg - a Vatikáni Rádió beszélgetése Erdő Péter bíborossal.

Erdő Péter bíboros, akit október 23-án megválasztottak a püspöki szinódusi főtitkárság állandó tanácsának tagjává, először is azt fejti ki,a Vatikáni Rádiónak adott interjúban, hogy milyen feladatokkal jár ez az új megbízatás.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke ezután felvázolja a szinóduson elhangzott főbb témákat, amelyeket a végső 58 javaslatban foglaltak össze. Ezek listáját nyújtották át a Szentatyának, aki a javaslatok, propozíciók alapján dolgozza majd ki a szinódus utáni apostoli buzdítását.

Számos területen vizsgálták meg az új evangelizáció témáját, amely minden keresztényre vonatkozik. Külön kiemelték a szegényeket, a velük való szolidaritást, a betegeket, a szenvedőket. Megemlítették az egyes korosztályokat, különös tekintettel a fiatalokra. Szóba került az ökumenizmus és a bioetika témája is. Nagy szerepet kapnak az evangelizálásban a világi hívek is, nem pusztán saját környezetükben, magánemberként, hanem az egyház által kapott külön megbízással végezhetnek hitoktatói tevékenységet.

Az interjú meghallgatható itt.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír