Erdő Péter bíboros lesz a fővédnöke a Magyar Festészet Napja programsorozatnak

Kultúra – 2016. szeptember 21., szerda | 15:47

A Magyar Festészet Napja Alapítvány ebben az évben 15. alkalommal rendezi meg a festészet ünnepét. A Magyar Festészet Napja főrendezvényeit három kiemelt helyszínen (Budapesten, Szolnokon és Esztergomban), október 14–16-ig rendezik meg.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A programsorozathoz kapcsolódó szakmai díjak átadására október 16-án, 18 órakor Esztergomban kerül sor, a több száz művész alkotásait felvonultató Élő magyar festészet című tárlat helyszínén, a Szent Adalbert Központban.

A rendezvény idei fővédnöke Erdő Péter bíboros.

Ahogyan a Magyar Festészet Napja Alapítvány közölte, minden évben október 18., Szent Lukács, a festők és orvosok védőszentjének napja köré szerveződnek azok a kiállítások, melyekre a kortárs művészetet kedvelő nagyközönséget várják. 2002-ben a Feneketlen-tónál egy hétvégén indult az első rendezvény. Mára többhetes rendezvénysorozattá fejlődve több száz kiállítóval, közel száz, országosan és külföldről csatlakozó galériával büszkélkedhetnek. Az alapítvány kurátorainak önzetlen, egész éves munkáján alapul a festészet ünnepének sikere.


Egyedülálló és egyetlen alkalom Magyarországon, hogy több száz kortárs festőművésszel találkozhat a közönség egy időben és térben. Céljuk e művészeti ág népszerűsítése, megkedveltetése, lehetőséget teremtve a nagy találkozások számára, éppen ezért a tárlatok ingyenesen látogathatók.

2016-ban három nagy pilléren nyugszik a festészet ünnepe: Esztergomban, amely az idei rendezvény fő helyszíne, Újbudán és Szolnokon, a Tisza partján. A vidéki helyszínek különösen fontosak a rendezők számára, ezzel is kinyilvánítják nyitottságukat az ország más területein alkotó festőművészek felé. A szervezők folyamatosan bővítik a csatlakozó galériák körét. Ennek köszönhetően találtak rá új, frissen megnyitott kiállítóhelyekre, amiket e programsorozattal könnyedén a képzőművészet vérkeringésébe kapcsolhattak. Egy-egy kiállítás megnyitásán lehetőleg több társművészet is szerephez jut, így a színház, a zene, a látvány- és előadó-művészet.


Hagyományosan a festészet ünnepe ad alkalmat a szakmai díjak átadására. Október 16-án Esztergomban, a Szent Adalbert Központban rendezett Élő magyar festészet című kiállítás megnyitójával egybekötött gálaesten kerül sor az eseményre, melynek keretében több száz művész festményeit állítják ki. Az életműdíjat egy hetven év feletti alkotó kapja. A Magyar Művészeti Akadémia festészeti díját egy művészetében érett, szakmailag kiemelkedő, a középgenerációhoz tartozó alkotó veheti át. A fiatalon elhunyt nagybányai festőről elnevezett Maticska Jenő-díjat pedig egy, az ifjabb korosztályhoz tartozó tehetségnek ítélik oda.

A Magyar Festészet Napja ünnepét először 2002-ben rendezték meg Budapesten, civil kezdeményezésre, Szent Lukács, az orvosok és festők védőszentje ünnepén. A kortárs festészeti seregszemle megálmodói – Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József és Fabók Gyula – és követőik a festmények művészeti színvonalából és egyediségéből adódó értékének elismertetése, a kortárs magyar festők és műveik iránti közönségszeretet kivívása mellett évről évre különösen nagy hangsúlyt fektetnek a társművészetek jelenlétére is. A hagyományos elemek – egyéni és gyűjteményes kiállítások, műhelybeszélgetések és koncertek – mellett interaktív performance-ok, workshopok, szimpóziumok és több más innovatív műsorelem is gazdagítja a programsorozatot. A festészet ünnepe évről évre a Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorai áldozatos munkájának gyümölcse, akik maguk is alkotóművészek. Anyagi hátterét az aktuális pályázatokon elnyert összegek és a támogatók adományai biztosítják.

Forrás: Magyar Festészet Alapítvány

A Magyar Festészet Napja rendezvényeiről ITT tájékozódhat.

Forrás és fotó: Magyar Festészet Napja Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria