Erdő Péter mécsest helyezett el elődei sírjánál

Hazai – 2018. november 2., péntek | 18:00

Erdő Péter bíboros november 2-án, halottak napján a hagyományoknak megfelelően szentmisét mutatott be az esztergomi bazilika altemplomában. A szertartást követően a prímás mécsest helyezett el elődei, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye elhunyt főpásztorai sírjainál.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Halottak napja reggelén Erdő Péter bíboros, prímás szentmisét mutatott be az esztergomi bazilika altemplomában, majd mécsest helyezett el elődei sírjainál.

A bíboros, prímás november 1-jén hosszú interjút adott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának. Ott az ünnepről elmondta: a halottak napja azokra vonatkozik, akik elhunytak már, de még tisztulásra van szükségük ahhoz, hogy eljuthassanak majd a boldogság állapotába.

Erdő Péter arról is beszélt: azért gyújtunk gyertyát, mert a láng már ősidőktől fogva az emberi lelket jelképezi. „Ha halottaink emlékére gyertyát gyújtunk, azzal hitet teszünk amellett, hogy nem pusztultak el teljesen, valamint amellett, hogy egyszer még találkozunk velük” – hangsúlyozta a bíboros.

Nemcsak a puszta lelki világban hiszünk, hanem várjuk a test feltámadását is. Ezért különösen fontos számunkra, milyen kapcsolatban vagyunk egymással már földi életünk során – tette hozzá.

„Felelősen kell élni az életünket. Az emberi élet olyan, mint egy nagy utazás, amelynek van kezdete és célja. Ezért egymásra is úgy kell tekintenünk, mint az útitársakra. Isten minden embert az örök boldogságra hív, de már a mi felelősségünk, hogy meghalljuk ezt a hívó szót” – fogalmazott a főpásztor.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Mudrák Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria