Erdő Péter megnyitotta a Szent István Könyvhetet

Hazai – 2014. május 12., hétfő | 16:20

Bolberitz Pál professzor és Fésűs Éva írónő kapta az idei Stephanus-díjat, melyet Erdő Péter bíboros adott át a Szent István Könyvhét megnyitóján. A május 12-17. között zajló rendezvényen 33 könyvkiadó hétezer kiadvánnyal, közöttük 70 könyvheti újdonsággal jelentkezik.


„Kívánom, hogy a lélek és a szellem épülésére szolgáló könyvek által a szeretetben elmélyüljünk és a hitben megerősödjünk” – e szavakkal nyitotta meg Erdő Péter bíboros, a Szent István Társulat fővédője a keresztény szellemiségű könyvkiadók huszonkettedik, tavaszi könyves seregszemléjét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében hétfőn. A keresztény szellemiségű könyvkiadók legelismertebb hazai bemutatóját a Szent István Társulat szervezi. Az esemény idén ismét hagyományos helyszínén, a felújított Ferenciek terén várja az érdeklődőket.


Farkas Olivér, a Szent István Társulat igazgatója köszöntötte a könyvhét megnyitóján megjelent népes közönséget. Felhívta a figyelmet az évente négy alkalommal megjelenő, a kiadók új könyveit bemutató könyvújságra. Ez a keresztény szellemiségű kiadókat népszerűsítő, két évtizede elérhető kiadvány biztosítja e kiadók integrációját a magyar könyvkultúra egészébe, és lehetővé teszi hangsúlyos megjelenésüket a könyvek egyre bővülő piacán.

Rózsa Huba, a Szent István Társulat alelnöke áttekintést adott a Magyarország legrangosabb keresztény könyvünnepéhez kapcsolódó programokról. Felhívta a figyelmet az idei dedikálásokra, melyeknek során az olvasók 37 szerzővel találkozhatnak az Ferenciek terén.

Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke áttekintést adott a könyvhétre megjelent kiadványokról. Elmondta: több olyan könyvet vett kézbe, melyekről első látásra úgy gondolta, hogy valamilyen szempontból nem egészen nekünk valók, de – miután elolvasta őket –, végül másoknak is ajánlja. A megjelent könyvek között idén is – mint általában – a teológia mellett nagy számban vannak lelkiségi, életvezetéssel foglalkozó művek, és sok aktuálisan fontos témával foglalkozó mű is van az újak között.


A megnyitón Erdő Péter bíboros, a Szent István Társulat fővédője és Spányi Antal székesfehérvári püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke nyújtották át a Stephanus-elismeréseket, teológiai kategóriában Bolberitz Pál, az irodalom területén Fésűs Éva részére.

A díjakat először 1993-ban adták át, azóta minden évben kiosztják teológiai és irodalmi kategóriában. Az alapító okirat szerint azok munkásságát jutalmazzák az elismeréssel, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi műfajok területén.

Rokay Zoltán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának egyetemi tanára Bolberitz Pál laudációjában ismertette a professzor életútját, szakmai tevékenységét és azt azokat méltató elismeréseket. Rokay Zoltán hangsúlyozta: Bolberitz Pál, a fontolva haladó filozófus és teológus közel négy évtized magyar katolikus bölcselet aktív formálója. Az általa közvetített fegyelmezett gondolkodás különös érdeme, hogy a felnövekvő teológus nemzedéket ránevelte a témák logikus megközelítésére. Bolberitz Pál megköszönve a rangos elismerést arról beszélt: bizalmat és engedelmességet kell tanúsítanunk az örök igazság iránt, és akkor Isten Szentlelke megvilágosítja értelmünket, megerősíti akaratunkat.

Bolberitz Pál a Magyar Kurírnak arról beszélt, hogy számára nagy értéket jelent a Stepanus-díj, hiszen az 1848-ban alakult Szent István Társulat magyar katolikus könyvkiadóként a magyar kultúra meghatározó intézménye. Élete sokrétű tevékenységére visszatekintve elmondta: katolikus papként – könyveiben, az egyetemi katedráról és a szószékről – mindig arra törekedett, hogy a hit és a tudás helyes viszonyát meg tudja világítani.

Az irodalmi kategóriában kitüntetett Fésűs Éva helyett az írónő betegsége miatt az elismerést fia, Temesi Balázs vette át. Fésűs Éva munkásságát Katona István nyugalmazott egri segédpüspök méltatta. A püspök ismertette a holnap 88 éves születésnapját ünneplő meseíró életútját, melyet a gyors- és gépírást végzett írónő vallomása alapján mindvégig a gondviselés kísért. Két évtizedes rádiós munkásságot követően már nyugdíjasan jelent meg Fésűs Éva első könyve, az azóta számos kiadást megélt Ezüsthegedű. Katona István a meseíró egy 2005-ben megjelent írása alapján arról elmélkedett: érdemes-e ma mesét írni. Ebben arról vallott, hogy a mesék az ember igazság és szépség utáni vágyából születtek, vigasztalnak, erőt adnak, hiszen hősei által átélt próbák révén a hűség és bátorság bizonyítékai. A püspök méltatását Fésűs Éva szavaival zárta, miszerint mesét írni felelősség és mérhetetlen öröm.

Temesi Balázs olvasta fel édesanyja köszönő szavait. Üzenetében Fésűs Éva megerősítette az írói felelősség gondolatát. „Mindig arra törekedtem, hogy rá tudjam irányítani a figyelmet a szépségre, a jóságra. A szerzőnek nagy a felelőssége azzal kapcsolatban, hogy mit ír a gyermeklélek tiszta lapjaira”– vallja a nemzedekéket meséivel megörvendeztető írónő.

Az idén a megújult és megszépült pesti Ferenciek terén huszonöt, az Ünnepi Könyvhétről már ismert (Octanorm) pavilonban naponta 9 és 19 óra között 33 könyvkiadó várja az érdeklődőket. A kiállítók hazánk számos térségét képviselik, Budapesten kívül Szegedről, Nyíregyházáról, Gödöllő–Máriabesnyőről, Pannonhalmáról, Kecskemétről, sőt Erdélyből és Délvidékről is érkezik egy-egy könyvkiadó. Az egyes kiadók által képviselt szervezetek, egyesületek, egyházak köre is szerteágazó.

A könyvhétre ellátogató olvasókat idén több mint hétezer kiadvánnyal, köztük mintegy 70 könyvheti újdonsággal várják a kiadók. Új irodalmi, lelkiségi, teológiai, történeti és filozófiai művek egyaránt megjelennek. A szervezők számos lehetőséget és alkalmat kínálnak a beszélgetésekre, írók és olvasók találkozására is.

A kínálatról itt, a csatolt dokumentumban tájékozódhatnak.

Fotó: MTI, Thaler Tamás

Videó: Metanoia Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria