Eredeti formájában építik újjá a Notre-Dame-ot

Kitekintő – 2020. július 11., szombat | 13:43

Emmanuel Macron elnök július 9-én, csütörtökön engedélyezte, hogy eredeti formájában állítsák helyre a párizsi Notre-Dame leomlott huszártornyát, jóllehet a francia elnök korábban azt hangoztatta, szeretné, hogy kortárs építészeti tervek szerint, a 21. század lenyomatát magán hordozva épüljön újjá a tavalyi tűzvész után a katedrális.

A felújításon dolgozó építészekből, szakértőkből és helyi képviselőkből álló szervezet ülése után a francia elnöki hivatal jelezte, hogy Emmanuel Macron „magáévá tette azt a meggyőződést”, hogy eredeti formájában történjen a helyreállítás. A elnök megbízik a szakemberekben, és nagy vonalakban jóváhagyta a főépítész, Philippe Villeneuve által bemutatott tervet, amely a huszártorony eredeti formában történő helyreállítását írja elő – olvasható a hivatal közleményében.

Emmanuel Macron a tűzvész utáni napokban felvetette azt a lehetőséget, hogy nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a leomlott huszártorony újjáépítésére, és az alapján döntik el, hogy „az eredeti másolatát építik meg, vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség”.

A tűzvészben összeomlott 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezetet 1860-ban Eugene Viollet-le-Duc építette, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották. A 19. században azért kellett kitalálni egy új huszártornyot, mert a korábbinak nyoma sem maradt a francia forradalom után.

A Notre-Dame főépítésze, Philippe Villeneuve azzal érvelt, hogy most viszont a rendelkezésre állnak a 19. századi tervek, így lehetséges a ledőlt tornyot az eredeti formájában újjáépíteni, és ez lenne „a legegyszerűbb, leggazdaságosabb, leggyorsabb és legészszerűbb megoldás”.

Philippe Villeneuve július 9-én egy háromezer oldalas tervet mutatott be a tetőszerkezet és huszártorony felújítására, amelyet négyórás ülése után az illetékes testület egyhangúlag elfogadott.

A tavaly áprilisi, az egész világot megrázó tűzvészt követően több mint 900 millió eurónyi felajánlás érkezett mecénásoktól, nagyvállalatoktól és szervezetektől, valamint egyszerű hívektől a világ minden tájáról a helyreállításra. A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát azonban a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt júliusban három hétre leállították, ősszel és télen viharok nehezítették, márciusban pedig a koronavírus-járvány miatt állították le több mint egy hónapra a munkálatokat.

A székesegyház előtti teret május 31-én nyitották meg a nagyközönség számára, és szeptember vége előtt befejeződik a leomlott huszártorony körüli állványzat lebontása.

A tervek szerint a helyreállítás 2021-ben kezdődhet, miután még idén stabilizálják a boltozatot, és 2024 tavaszán nyithatna újra a katedrális.

Forrás: MTI, Euronews

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria