Erkölcsösen az emberi életről – Bioetikai útmutató fiataloknak

2014. február 11. kedd 17:21

Nyomtatott formában is kapható a Pápai Életvédő Akadémia megbízásából a párizsi Jérôme Lejeune Alapítvány által készített, fiataloknak szóló Bioetikai útmutató magyar fordítása. A 74 oldalas képes kiadvány az emberi élettel kapcsolatos nehéz bioetikai kérdésekben segít eligazodni.

A kis füzet kilenc témakört ismertet tudományos tényszerűséggel, de közérthetően: az abortusztól a mesterséges megtermékenyítési eljárásokon át az eutanáziáig, a preimplantációs diagnosztikától az őssejtkutatáson át a genderideológiáig. Nem elvont problémákat tárgyal, hanem olyan bioetikai kérdéseket világít meg, amelyekben a mai fiatal felnőtteknek felelős döntéseket kell hozniuk.

Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense szerint a katolikus hívek a bioetika területén is kiszolgáltatottak a médiának, ezért nagyon jó, hogy magyar nyelven is egyre több tudományos igényű könyv születik e problémákról. (A témában Boldog II. János Pál Evangelium vitae-jétől a Dignitatis humanae-n keresztül több római megnyilatkozás látott már napvilágot.)

A püspök szerint a média túlzásba eső módon sok olyan történettel foglalkozik, ahol egy házasság szenved a betegen született gyermektől. Ilyen esetek nagyon kis százalékban fordulnak elő, mégis úgy beszélnek róla, mintha szinte mindennapos esemény lenne, és minden családnak ettől kellene rettegnie. Bíró László a médiumok befolyásoló szerepével kapcsolatban arra is emlékeztetett, hogy nemrégiben az egyik sajtótermék lelkesen újságolta: megszületett az első dizájner bébi, akinek génállományát több más lombikbébiével együtt megvizsgálták, és a legegészségesebbet ültették be az édesanya méhébe. Az újságíró szinte szurkolt, hogy minél gyorsabban, minél több ilyen sikeres dizájner bébi születhessen.

A családreferens püspök szerint különösen a hitoktatóknak lehet hasznos a Bioetikai útmutató, hiszen a gyerekek könnyedén tehetnek fel nehéz kérdéseket, és ha a  tudományos válasz adott is, nem mindig könnyű egyszerű, világos, határozott, meggyőző feleletet adni. „Jó lenne, ha minél többen tudnánk segíteni, közreműködni a felvilágosításban, hogy az élet soha ne válhasson emberi okoskodások játékszerévé, kísérleti tárggyá, ipari termékké; hogy az élet a maga méltóságában bontakozhasson, függetlenül attól, hogy értékesnek vagy éppen értéktelennek ítéli meg valaki” – mondja Bíró László, aki szerint a kiadvány tudományos érvek alapján bátorítja a híveket, hogy merjék az életet az egyház tanításának szellemében szemlélni: az élet szent a fogantatás pillanatától a természetes halálig.

A MÉCS Családközösségek gondozásában megjelent füzet 200 Ft-os önköltségi áron kerül forgalomba. A nyomtatott változat a www.bioetikaiutmutato.hu oldalon rendelhető meg, ahonnan az elektronikus változat továbbra is teljes terjedelmében ingyen letölthető.

MÉCS/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15