„Esélyt az ételnek!”-napot tartottak Budapesten

Hazai – 2015. június 9., kedd | 16:29

„Esélyt az ételnek!” címmel az élelmiszerek pazarlására figyelmeztető akciót szervezett a Magyar Élelmiszerbank, aktivistái többek között a Máltai Szeretetszolgálattal együtt ötezer adag ételt főztek olyan nyersanyagokból, amelyek a mindennapok során szemétbe kerülnek – a Máltaiak.hu és az MTI híre.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, amelyből mindössze 2000 tonna kerül ismét élelmiszerként a rászorulók asztalára – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke június 4-én csütörtökön, az „Esélyt az ételnek!”-nap budapesti sajtótájékoztatóján.

Az egyesület elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy másik tizenkét szervezettel – köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal – együtt megtartották az „Esélyt az ételnek!”-napot, amelynek keretében ötezer adag ételt osztanak szét a rászorulók között a fővárosban és környékén.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szintén arról beszélt: mérsékelni kell az élelmiszer-pazarlást, mivel az nemcsak az elkészült élelmiszerek felhasználását csökkenti, hanem a rájuk fordított pénz is kárba vész.

Cseh Balázs az MTI-nek elmondta: az egyesület évente mintegy 300 ezer rászorulónak biztosít különböző élelmiszer-adományokat, aminek elosztásában mintegy 220 civil szervezet működik közre.

Az elnök közölte: a múlt évben mintegy 1500 tonna élelmiszert osztottak szét a rászorulók között, amelynek összértéke megközelítette a másfél milliárd forintot. Cseh Balázs uniós viszonyítási számokra hivatkozva úgy becsülte, hogy Magyarországon a tényleges éhezők száma 100-200 ezer között lehet. A „minőségi éhezőké” pedig, akik nem jutnak megfelelő összetételű táplálékhoz, milliós nagyságrendű lehet.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon arra a kérdésre, hogy tud-e kétnaponta húst vagy a húsnak megfelelő fehérjét tartalmazó vegetáriánus élelmiszert vásárolni, a megkérdezettek 35 százaléka válaszolt nemmel.

Feldman Zsolt az MTI-nek arról beszélt, hogy a múlt évben a szaktárca és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület létrehozta „Az élelmiszer érték” elnevezésű fórumot az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentésére. A fórum tevékenységével arra szeretnék felhívni az élelmiszer-termelők és -gyártók figyelmét, hogy jobb gyakorlatok alkalmazásával az élelmiszer-előállítás során keletkező veszteségek lényegesen csökkenthetők. Jelenleg ugyanis hazánkban az élelmiszer-veszteség kétharmada a feldolgozás során, 17 százaléka pedig a termelési folyamat különböző fázisaiban keletkezik. Ennek csökkentése a termelők és a feldolgozók érdeke is – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Dominika Jarosz, a Feeding the 5000 menedzsere az eseményen elmondta, az általa képviselt londoni székhelyű szervezet világszerte az élelmiszer-pazarlás megszüntetéséért dolgozik. Örömét fejezte ki, hogy akciójukba Budapest is bekapcsolódott.

Fotó: Marjai János/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria